Mängufilmile «Seltsimees laps» valmis originaalmuusika

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Raadio 1. stuudios salvestati EV100 filmiprogrammi avafilmi, Moonika Siimetsa «Seltsimees laps» originaalmuusikat, mille autor on helilooja Tõnu Kõrvits. Filmis kõlavad lisaks ka 1950ndate meeleolulaulud, mis jõudsid toona kuulajateni raadio vahendusel.

Oma esimest mängufilmi tegeval Siimetsal oli muusika loomise osas algne kokkulepe filmimuusikale spetsialiseerunud välismaalasest heliloojaga tehtud, kuid võtete käigus sai selgeks, et muusika, mis pilti toetab, peab olema põhjamaise ja meile omase ajaloolise tunnetusega.

«Veljo Tormise mälestuskontserdil liigutasid mind pisarateni Tõnu Kõrvitsa seaded ning sealt sain ka mõtte tema poole pöörduda,» ütles Siimets Postimehele. «See on esmakordne kogemus, et mul on hetkeks oma helilooja, dirigent ja orkester ning kõik on Eesti tipud. Täna on minu unistustepäev ja ma ootan pikisilmi, millal saan muusikat hakata pildile lisama,» naeris režissöör. 

Helilooja Tõnu Kõrvitsale tegi ettepanek filmile muusika kirjutada muidugi suurt rõõmu. «Tean väga hästi Leelo Tungalt, kelle abikaasa Raimo Kangro oli minu õpetaja. Meie sõprus on kestnud üle 25 aasta. Film liigutas mind, see on õrn ja ilus lugu, milles on palju eestilikku ja ka naeru läbi pisarate,» ütles Kõrvits.

Peamiseks väljakutseks filmimuusika loomisel peab helilooja pildikeelega arvestamist. «Muusika peab filmis olema pildi teenistuses. Tuleb arvestada ka meeleoluga. Mulle tundus, et muusika, mis siin kõlama hakkab, peab olema neutraalne ja delikaatne.»

Tõnu Kaljuste salvestas viimati filmimuusikat 1976. aastal mängufilmile «Indrek». «Mikk Mikiver palus mul valida nii muusika kui ka dirigeerida. Minu valik oli Veljo Tormis,» meenutas ta. «See muusika, mille Tõnu Kõrvits on loonud, on väga nutikalt paigas. See karge ja samas helge, puhas helipilt peaks režissööri mõtet toetama.»

Koguperefilm «Seltsimees laps» jutustab läbi lapse silmade ühe perekonna kokkujäämise loo Eesti ajaloo tumedal ajajärgul. Siimetsa sõnul asetub lugu traagilisse aega Eesti ajaloos, mille tagajärgi tunnetame tänini.

«Küüditamine ja sellega kaasnenud vägivald hävitas tuhandeid elusid ja lõhkus halastamatult perekondi. Siberist naasmine tähendas omakorda uusi raskusi muutnud oludega toimetulekul. Just lapse silmade läbi vaadatuna jutustab film ühe perekonna kokkujäämise loo karmidele oludele vaatamata,» rääkis režissöör. «Millal veel, kui mitte Eesti 100. sünnipäeval meie minevikku mäletada, küsimusi küsida ja möödanikust rääkida – perekonnad omavahel, klassid isekeskis.» 

**

«Seltsimees laps»
Esilinastus 2018. aasta märts
Režissöör Moonika Siimets
Põhineb Leelo Tungla raamatutel «Seltsimees laps» ning «Samet ja saepuru»
Peaosas Helena Maria Reisner
Operaator Rein Kotov
Valgusmeister Taivo Tenso
VFX Heiki Luts
Kunstnik Jaagup Roomet
Grimmikunstnik Tiina Leesik
Muusikaline juht Riina Roose

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles