Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene Teatril on uus kunstiline juht

Alates septembrist  on Vene Teatri kunstiline juht Filipp Loss, kes võttis ameti üle Igor Lõssovilt. Viimane oli teatri juht 2014. aasta sügisest. Filipp Loss valiti ametisse kevadel välja kuulutatud ametlikul konkursil.

Filipp Lossil (sündinud 1967) on kolm kõrgharidust – ta on ajaloolane, lavastaja ja teatrimänedžer. Loss on olnud Moskva teatri Vabalava (Открытая сцена) direktor. Rakvere teatris on Filipp Loss jõudnud lavastada «Külluse» ja «Ausamba».

Vene Teatri esimene esietendus toimub 26. oktoobril, mil lavale jõuab Stepan Pektejevi «Gribojedov. Häda mõistuse pärast», mis saab teoks Venemaa Föderatsiooni kultuuriministeeriumi toetusel. Uuel hooajal esietendub ka Sergei Potapovi lavastus «Richard III», Tatjana Kosmõnina debüütlavastus «Impostor sündroom» ja selle aasta jõululavastus «Jõulupuude planeet».

Uue kunstilise juhi esimeseks lavastuseks saab Aleksandr Bloki värsspoeemi põhjal valmiv etendus-seiklusmäng «Kaksteist», mille esietendus on 7. novembril.

Teatri hinnangul tõotab hooaja üheks tähtsaimaks sündmuseks kujuneda Viktor Rõžakovi lavastajamagistrantuuri lõpetanud lavastajate ja Vene Teatri näitlejate ühine «Loominguline laboratoorium nr 4». Laboratooriumi käigus valminud lavastuste vaatamine ja arutelu toimub 14. oktoobril. Lavastajatööde teema on nüüdisaegne vene proosa.

Koostöös festivaliga «Kuldne mask» esitleb Vene Teater Meierholdi Keskuse külalisetendusi. Viktor Rõžakovi näitlejakursuse lõpetajad ning loominguline ühendus «Juuliansambel» mängivad lavastusi «Mittekaasaegne kontsert» (10. oktoobril) ja «Kaasaegne kontsert» (11. oktoobril).

Uuest hooajast käivitus Vene Teatri stuudios kolmeaastane õppeprogramm, pakkudes noore näitleja professionaalsete oskuste baaskoolitust. Stuudio juht on Artjom Garejev.

Suri 20. sajandi üks mõjukamaid muusikuid

79-aastaselt on meie hulgast lahkunud üks 20. sajandi olulisimaid rokk- ja maailmamuusikauuendajaid Holger Czukay. Ta leiti surnuna oma Kölni lähedal asuvast endisesse kinomajja ehitatud Cani legendaarsest Inner Space’i stuudiost, kus mees ka elas. Surma põhjus on praegu teadmata.

Czukay oli kuulsa elektroonilise muusika pioneeri Karlheinz Stockhauseni õpilane. Ta alustas 1960ndate lõpus bassimängijana krautrock-bändis Can, mis on Kraftwerki kõrval ilmselt kõige tähtsam Saksa bänd. Czukay muusikaliste uuenduste üles loetlemisel saaks leheruum otsa, ent ta oli üks esimesi, kes alustas sämplimisega, lõigates ja kleepides käsitsi makilinti.

Tema viimane sooloplaat ilmus 2015. aastal ja kandis nime «Eleven Years Innerspace».

Margus Karu lasteraamat jõuab lugejateni

11. septembril jõuab kaante vahele juunis meie hulgast lahkunud kirjanik Margus Karu seniavaldamata käsikiri, lasteraamat «Hobune Henry unenägu».

«Hobune Henry unenägu» on soe ja fantaasiaküllane lugu, mis julgustab nii suurt kui ka väikest lugejat seigeldes avastama oma tõelist olemust ja õigeid sõpru. Koos Henryga avardub ka lugeja silmaring ja süda saab julgust täis.

Raamatu illustreerija on Britt Samoson. Pärast pikka koostööd Margus Karuga tekkis Samosonil kindel arusaam, millist pildikeelt autor teosele soovis.

Raamat ilmub ühisrahastusplatvormi Hooandja toel, 417 inimese abiga koguti loodetud 9550 euro asemel 12 000 eurot. Raamatu müügist saadav tulu läheb Margus Karu Sihtasutuse kaudu heategevusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles