Berliini tänavakunstiekspert kommenteerib Sultsi tegevust (12)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliini tänavakunstikeskuse Street Art Berlin juhataja Diana Marossek hindas Märt Sultsi korraldatud Tallinna linnahalli seinte ülevärvimist ja leidis, et selles olukorras on see lubamatu.

Berliini nimetatakse Euroopa tänavakunstipealinnaks. Eelmisel nädalal väisas Berliini Eesti tänavakunstnik Edward von Lõngus, kelle tegemisi läks uurima Postimehe ajakirjanik. Tuuri käigus kingitakse Eesti 100. sünnipäeva puhul valitud Euroopa linnadele kunstniku töid. Berliini tänavakunstiekspertidega kohtudes oli võimalik küsida nende hinnangut linnahalli seinte värvimisele.

Marossek vaatas ajakirjaniku telefonist Eesti veebiportaalides avaldatud fotosid linnahallist enne ja pärast möödunud nädalal toimunud ülevärvimist ja andis oma hinnangu. «Üsna korralik tase, tubli Euroopa keskmine,» ütles Marossek Sultsi ja tema kaastööliste saavutuse kohta. «Kena tehniline teostus. Täpsema hinnangu andmiseks peaksin muidugi neid kohapeal vaatama.» Eriti tore oli tema sõnul see, et tegemist oli koolijuhi ja kooliõpilaste ühise ettevõtmisega.

«Oh sa mu jumal!» oli Marossek šokeeritud, kui kuulis, et tegemist on muinsuskaitsealuse objektiga ning Sults ja tema kaastöölised läksid seda üle maalima keelust teadlikuna, kuid sellest hoolimata. Tema hinnang läks veel negatiivsemaks, kui ta kuulis, et seadusrikkumise taga seisev Sults on riigikogu liige ning käesolev on osa tema valimiskampaaniast kohalikel valmistel.

«Mind teeb murelikuks, kuidas võim ja raha kasutavad tänavakunsti oma eesmärkide saavutamiseks,» ütles kunstikeskuse juhataja. «Nad kasutavad kunstnikke ja nende töid, aga ei anna kunstnikele ega kunstile midagi tagasi. Huvitav kaasus, kindlasti uurin seda lähemalt.» Ta meenutas, kuidas mõni aasta tagasi kaaperdas Saksa Roheline Partei Hamburgi tänavakunstniku Tona stentsiltehnikas töö taimi kastvast tüdrukust ning kasutas seda loata oma valimispropagandas. Partei pidi maksma märkimisväärset kahjutasu ning avalikult vabandust paluma.

Street Art Berlin on sõltumatu tänavakunstikeskus, mis uurib Berliini tänavakunsti, korraldab näitusi, vahendab kunstnikke ja tellijaid. Keskus organiseeris ka seinapinnad, millele von Lõngus Berliinis viibides oma kunstitööd tegi, ning viis ta kokku kohalike tänavakunsti suurkujudega.

Samuti vaatas telefonist linnahalli pilte Edward von Lõnguse kauaaegne koostööpartner ning kunstniku videograaf Gytis Dovydaitis, kes viibis ka Berliinis. «Igav, magus, kitš,» kehitas ta maalingute kunstilist taset hinnates õlgu. Kuuldes, et tegemist on riigikogu liikme valimiskampaaniaga, väljendas ka tema nördimust, öeldes, et sellised aktsioonid kahjustavad tõeliste tänavakunstnike mainet.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles