Nüganen sai Tšehhovi teoste tutvustamise eest Vene riigilt medali

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnateatri peanäitejuhile Elmo Nüganenile anti Vene saatkonnas üle Vene riigi mälestusmedal Anton Tšehhovi pärandi tutvustamise eest.
lt/Foto:LIIS TREIMANN
Linnateatri peanäitejuhile Elmo Nüganenile anti Vene saatkonnas üle Vene riigi mälestusmedal Anton Tšehhovi pärandi tutvustamise eest. lt/Foto:LIIS TREIMANN Foto: Liis Treimann

Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen pälvis Vene riigilt Anton Tšehhovi pärandi tutvustamise eest ainukordse mälestusmedali.

Mullu tähistati Venemaal 150 aasta möödumist Tšehhovi sünnist ning klassiku pärandi tutvustamisse tähelepanuväärse panuse andnud inimeste tunnustamiseks loodi spetsiaalne mälestusmedal, mida antakse välja vaid ühel korral, teatas Linnateater.

Samasuguse medali said veel näiteks sellised teatrimaailma suurkujud nagu Oleg Tabakov, Adolf Šapiro, Dmitri Krõmov ja Nikita Mihhalkov Venemaalt, Declan Donnellan Suurbritanniast, Jacques Lassalle Prantsusmaalt, Eimuntas Nekrošius Leedust jpt.

Elmo Nüganen on lavastanud Tšehhovi teoste motiividel «Kajaka» Viljandi Ugalas 1990. aastal, «Ivanovi» Draamateatris 1992. aastal ning «Pianoola ehk mehaanilise klaveri» Linnateatris aastal 1995. Lisaks on ta mänginud mitmes Tšehhovi ainetel loodud lavastuses näitlejana.

Nüganen on nii lavastaja kui näitlejana osalenud ka Moskva ja Peterburi teatrite töös ning Venemaalt on ta saanud teisigi auhindu: 2001. aastal pälvis ta Venemaa riikliku kunstipreemia; 1998. aastal Venemaa Teatritegelaste Liidu eripreemia; Peterburi rahvusvahelise teatrifestivali «Baltiiski Dom» parima meesnäitleja preemia 1996. aastal ning parima lavastaja ja parima kõrvalosatäitja preemia 1994. aastal; samuti Peterburi Akadeemilise Draamateatri parima lavastaja aastapreemia «Kuldne Sofitt 1997».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles