Black metali kuningas Mayhem naaseb Eestisse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mayhem
Mayhem Foto: Kuvatõmmis

23. oktoobril võtab Tallinnas klubis Tapper publikult mõõtu ajaloo vast olulisim black metal'i punt Mayhem.

Mayhem on külastanud Eestit varemgi neljal korral, olnud sealjuures alati värske ning erilise kavaga. Sel korral saab olema aga etteaste veelgi teistmoodi, sest taasesitletakse legendaarseimat ja ühtlasi bändi esimest täispikka albumit «De Mysteriis Dom Sathanas», mis ilmus aastal 1994.

See oli aasta, kui black metal oli juba tegemas suurt sammu peavoolu ning väikseid musta metalli kloone hakkas juba kooruma nagu seeni pärast vihma. Peale enesetapu teinud vokalisti Deadi lahkumist otsustati kutsuda Ungarist eripärase laulumaneeriga kõri Attila Csihar (ta bänd Tormentor oli norrakatele väga mokkamööda) Norrasse ja lasti temal terve album oma häälepaelte abil ajalukku sisse kanda. See pani paljud noored black metal'i austajad nõutusse seisu, sest see vokaal oli midagi nii isenäolist, et sellega harjumine võttis aega.

23 aastat hiljem ollakse õnnelikud, et see album just sellisena sündis ja avas täiesti uue lehekülje juba raami loksuvas 1990ndate keskpaiga black metal'i maailmas. Plaadi salvestusel mängisid ka Euronymous ja ta samal aastal surnuks pussitanud Kristian «Varg» Vikernes, kes albumi ilmumishetkel 21 aastaks trellide taha mõisteti. Põnev fakt on see, et albumi kaanel on Trondheimis vegeteeriv Nidarose katedraal, mis oli Euronymousel ja Vargil plaanis õhkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles