Kinno jõuab ports «haigeid» filme

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aastal parima originaalstsenaariumi Oscarile nomineeritud satiiriline film «Homaar».
2017. aastal parima originaalstsenaariumi Oscarile nomineeritud satiiriline film «Homaar». Foto: Kaader filmist

27. septembrist algab kinos Artis juba teist sügist «Musta huumori pärlite» eriprogramm, mille käigus jõuab linale viis viimaste aastate tumeda komöödiažanri tippteost.

Must huumor on armastatud oma häiriva iseloomu ning poliitiliselt mittekorrektsete, n-ö «haigete» naljade tõttu. Selline huumor käsitleb sageli delikaatseid teemasid nagu haigused või surm, leevendades nende teemade eksistentsiaalset tõsidust.

Programmi avafilmiks on 2017. aastal parima originaalstsenaariumi Oscarile nomineeritud satiiriline «Homaar» («Lobster», rež Yorgos Lanthimos), mis on sünge, kuid elegantne düstoopia totalitaarsest ühiskonnast, kus vallalised inimesed, kes ei suuda partnerit leida, muudetakse loomaks ja saadetakse ära Metsa.

Programmis linastub veel hoogne Taani krimikomöödia «Väikelinna mõrvarid» («Dræberne fra Nibe», rež Ole Bornedal), mis jutustab kahest tüdinud abielumehest, kes tellivad oma naistest vabanemiseks vene palgamõrvari. Ent peagi tuleb neil endil naiste tellitud tapja eest põgenema hakata.

Ekraanile jõuab ka Argentina päritolu terav ja peenekoeline mängufilm «Aukodanik» («El ciudadano ilustre», rež Gastón Duprat, Mariano Cohn) mis räägib Nobeli kirjanduspreemia võitnud kirjanik Montovanist, kes võtab vastu küllakutse kodulinnast. Sellest saab aga tema elu halvim otsus, kuna nüüd tuleb tal silmitsi seista päris inimestega, kes on end ära tundnud tema romaanide karakteritena. Film nomineeriti 2016. aasta Veneetsia filmifestivalil parima filmi tiitlile ning peaosatäitja Oscar Martínez võitis samal festivalil oma rolli eest parima meesosatäitja tiitli.

«Musta huumori pärlite» eriprogrammis naerutab publikut veel kompromissitu suhtumisega «Vorstike» («Wiener-Dog», rež Todd Solondz), mis on lugu taksikoerast, kes satub ühe veidra peremehe juurest teise juurde. Samuti hüsteeriline ning vaimukas «Jaht metsinimestele» («Hunt for the Wilderpeople» rež Taika Waititi) vanemateta Rickyst, kes püüab kasuisa abiga metsikus looduses põgenedes pääseda uude asendusperre sattumisest.

Eriprogrammi info: http://www.kino.ee/Events/musthuumorvol2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles