Kumu näitab täna filmi Vene kunstirevolutsioonist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Revolutsioon: uus kunst uuele maailmale» poster.
Filmi «Revolutsioon: uus kunst uuele maailmale» poster. Foto: Repro

Kumu auditoorium toob täna õhtul ekraanile dokumentaalfilmi «Revolutsioon: uus kunst uuele maailmale» (2016), mis on faktirohke, põnevaid intervjuusid ja haruldasi arhiivikaadreid sisaldav ülevaatefilm 20. sajandi esimese poole Vene avangardkunstist.

Briti režissöör Margy Kinmonth äratab ellu selle säravamad esindajad ning näitab, miks said neist revolutsiooni tulihingelised eestkõnelejad ja kuidas mõjutas nende kunsti ning saatust Stalini võimuletulek. Tihe, faktirohke, poliitilist ajalootelge järgiv film tutvustab Vene avangardkunsti ning selle põhitegijate loomingut ja saatust: Kazimir Malevitš (suprematism), Vassili Kandinski (abstraktsionism), Marc Chagall, Alexander Rodtšenko (fotograafia), Gustav Klutzis (fotomontaaž), Pavel Filonov (analüütiline realism), Kuzma Petrov-Vodkin, Varvara Stepanova, Dziga Vertov (film), Vladimir Shukhov (arhitektuur) jt. Teiste seas kommenteerivad Ermitaaži direktor Mihhail Piotrovski ja kaasaegse kunsti osakonna juhataja Dimitri Ozerkov, Tretjakovi galerii direktor Zelfira Tregulova, paljude tolleaegsete kunstnike järeltulijad. Huvitavate faktide ja arhiivikaadritega pikitud hariv dokumentaalfilm Vene avangardkunstist.

Täna, 27. septembril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiajaloolane Eha Komissarov. Sissepääs on tasuta. Film on inglise ja vene keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

Filmi treiler:

Kumu Dokumentaal on iganädalane dokumentaalfilmide sari, mis keskendub kultuuriteemalistele filmidele. Sarja korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles