Tallinna Linnateatris Šapiro legendaarse «Kirsiaia» näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Adolf Šapiro lavastusest «Kirsiaed». Esietnedus 1971.
Stseen Adolf Šapiro lavastusest «Kirsiaed». Esietnedus 1971. Foto: ETMM / Gunnar Vaidla

Uue nädala esmaspäeval avatakse Linnateatri Panso saalis Gunnar Vaidla  fotonäitus 1971. aastal esietendunud Noorsooteatri lavastusest «Kirsiaed».

Näitusel saab näha fotosid Adolf Šapiro lavastuse «Kirsiaed» lavaproovidest ja etendusest, mille jäädvustas Gunnar Vaidla. Teiste seas võib fotodel kohata Linda Rummot, Ants Eskolat, Jüri Järvetit, Mikk Mikiveri, Luule Paljasmaad (Komissarovit) ja teisi legendaarseid näitlejaid. Lisaks Vaidla fotodele saab tutvuda lavastuse kostüümikavanditega, mille autoriks on kunstnik Mart Kitajev.

 «Kirsiaed»oli maineka külalislavastaja Adolf Šapiro esimene lavastus väljaspool oma koduteatrit. Šapiro kutsus Noorsooteatrisse lavastama Voldemar Panso. «Kirsiaiast» sai alguse tänaseks aastakümnetepikkune koostöö Eesti teatrite ja Adolf Šapiro vahel, mille viljadena on eesti teatrilavadele jõudnud mitu auhinnatud teatrilavastust. Adolf Šapiro lavastatud «Kirsiaed» kuulub ka Reet Neimari koostatud raamatu «Sajandi sada sõnalavastust» väljapaistvamate teatrilavastuste nimistusse.

 Gunnar Vaidla (1919–2007) oli tuntud eesti spordi- ja teatrifotograaf. 70 tegutsetud aasta jooksul jõudis ta üles pildistada põlvkonnapikkuse ajaloo ning jäädvustada eesti kultuuriloo pea kõik olulisemad kultuuri- ja spordisündmused ning –inimesed.

 Näitus «Kirsiaed 1971. Gunnar Vaidla fotod» avatakse Linnateatri Panso saalis täpselt kaks kuud enne Elmo Nüganeni lavastuse «Kirsiaed» esietendust ja jääb avatuks kuni 9. detsembrini. Näitus valmis koostöös Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles