Prima Vista – rohkem kui kirjandus

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punkpoeet John Cooper Clarke (pildil) on üks Prima Vista põnevamaid külalisi.
Punkpoeet John Cooper Clarke (pildil) on üks Prima Vista põnevamaid külalisi. Foto: johncooperclarke.com

Mis saab kirjandusest, küsib järgmisel nädalal Tartus algava kirjandusfestivali Prima Vista patroon Rein Raud festivali kodulehel ja vastab: «Veel veidi aega tagasi kõiki mõtlevaid inimesi omavahel ühendanud kultuurivald on taandumas palju väiksema seltskonna eraasjaks. Luuletajate tekste loevad põhiliselt teised luuletajad, juturaamatuid on asendamas blogid või televisioon. Enamgi veel: paberil raamat ise võib ära kaduda, asenduda elektriga, nagu paber ise asendas kunagi pärgamendi või trükipress käsikirjad. Mis siis saab, kui kõik nii lähebki?»



Ja edasi: «Aga võib-olla muutub ainult vorm. Sest kuskile ei kao inimese vajadus lugude järele, isegi kui neid jutustatakse teistel viisidel, ja keelelise vormi täpsus puudutab endiselt kõiki neid, kes suudavad seda tähele panna. Kui me ainult ise hoolitseme selle eest, mis meile oluline, ja ei jäta oma mõtteid ega vastumõtteid omasugustega jagamata. Täna, siin Prima Vistal, homme, ülehomme, kõikjal, alati.»

Otseselt e-raamatutest või blogidest 5.–8. maini toimuval Prima Vistal juttu ei tule, kuid festivali korraldaja Marja Unt rõhutab, et Prima Vista on alati püüdnud olla laiem kultuurifestival kui puhtalt paberile pandud kirjasõna üritus. «Kindlasti ulatub kirjandus palju kaugemale raamatulehekülgedest ja neid vorme võib olla väga mitmesuguseid. Prima Vistal on palju žanrite piirimail mänglevaid ­ettevõtmisi, palju muusikat ja performance’i-kunsti, filme.»

«Kursimuutus», tänavuse Prima Vista alapealkiri, ei tähenda aga, et tartlased õige ja uue suuna kirjandusilmas välja kuulutaks. Pigem võiks kultuurifestival Undi sõnul olla see koht, mis annab võimaluse sel teemal mõtiskleda. «Nii kitsamalt kirjanduses kui ka laiemalt kultuurivaldkonnas ja ühiskonnas on palju räägitud, et tajutakse seisakut. Et ei piisa enam väikestest muutustest, teisiti tegemistest, et on vaja mingeid põhialuseid ümber korraldada, mingit kurssi muuta.»

Üheks tänavuse Prima Vista põnevamaks külaliseks on 7. mail Tartu Sadamateatris esinev briti punkpoeet John Cooper Clarke. 1949. aastal Manchesteri lähedal Salfordis sündinud Clarke sai kuulsaks 1970ndate lõpus, kui astus üles Sex Pistolsi, Buzzcocksi, The Falli, Joy Divisioni, Elvis Costello, Siouxsie and the Bansheesi ja paljude teiste kontsertidel. Cooperil on ilmunud mitu heliplaati ning mullu anti välja ka DVD tema esinemiste salvestustega.

Punkpoeet astub üles Prima Vista ning Tartu Kõrgema Kunstikooli festivali Mood-Performance-Tants ühisprogrammis. Viimane on kunstikooli iga-aastane üritus, mis seob omavahel noorte disainerite loomingu, kirjanduse, moodsa tantsu, muusika, video- ja graafilise kunsti.

Prima Vista külalisena saabub Tartusse ka Kathrin ­Schmidt, kelle äsja eesti keelde tõlgitud romaan «Sa ei sure» võitis 2009. aastal parima saksakeelse romaani auhinna.

Intrigeeriv külaline on ka vene keeles kirjutav Iisraeli kirjanik Dina Rubina, eesti keeles on temalt ilmunud «Millal ükskord langeb lund?» ja «Päikselisel tänavapoolel». Rubinale on kõigil huvilistel võimalus kuni 4. maini postitada ka küsimusi, vastav postkast asub Tartu linnaraamatukogus. Küsimustele vastab Rubina 6. mail.

«Eriline on Prima Vista alati, sest alati on ta ju uus. Tänavu on kindlasti uus see, et tuleme festivali viimasel päeval Tallinna,» ütles Marja Unt.

Varesematel aastatel Eestimaa väiksemaid linnu väisanud Prima Vista tulekut Tallinna peab korraldaja loogiliseks, sest Tallinn on sel aastal kultuuripealinn. Nii on tallinlastel võimalus kohtuda nii Prima Vista väliskülalistega kui ka sõita laulvate kirjanikega (Tuuli Tauli, Jaan Pehki ja Aapo Ilvesega) ühes trammis. Tõsi, lustisõidule pääsemiseks tuleb end eelnevalt registreerida.

Pealinna kavast toob Marja Unt esile ka Kiek in de Kökis toimuvat ekspeditsiooni – Kiwa, S.S. Fabrique, Luulur, Martiini, Kaspar Jassa, Barthol Lo Mejor, Leene Nola, Berk Vaher jt sukelduvad Tallinna linna alla bastionikäikudesse, kaasas tekstimasinad, heli- ja pildipüüdurid.

Tartus läheb aga põnevaks juba 5. mail, mil tänavune festival avatakse ülikooli raamatukogu konverentsisaalis Berk Vaheri kirjutatud ja lavastatud performance-etendusega. «Kindlasti on oodata ootamatusi,» lubab Unt.

Festival Prima Vista

•    Kirjandusfestival 5.–7. maini Tartus ja 8. mail Tallinnas
•    Lugejatega kohtuvad kirjanikuid Dina Rubina, Kathrin Schmidt, Erkki Tuomioja, John Cooper Clarke,  Mare Kõiva, Vahur Afanasjev, Tõnu Õnnepalu, Aime Hansen, Aare Pilv, Tarmo Jüristo jpt.
•    TÜ raamatukogu ees olevas telgis ja raamatukogu fuajees 5. ja 6. mail Lõuna-Eesti suurim uute ja vanade raamatute laat.
• Kava http://kirjandusfestival.tartu.ee/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles