Tõnu Kõrvitsa uudisteos saab maailma esiettekande Belgias

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kõrvits.
Tõnu Kõrvits. Foto: Valeria Fioranti

Täna, 4. oktoobril toimub Belgias Gentis, De Bijloke kontserdimajas Eesti ja Belgia ühine kontserdiprojekt «7 TEARS», kus ansamblite Haftcraft ja Astria Oboe Trio esituses tuleb maailma esiettekandele Tõnu Kõrvitsa uudisteos «Driftwood Songs». Kontsert on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele. 

Eesti-Belgia ühisesse kontserdiprojekti on põimitud vanamuusika John Dowlandi «7 Lacrimae» aastast 1596, mille seade on teinud Erik Desimpelaere ja kaasaegne helilooming Tõnu Kõrvitsa «Driftwood Songs», mis loodud käesoleval aastal. Seda rikastab Mark Raidpere loodud videokunst, mis moodustab põneva muusikalise ja visuaalse koosluse.

Belgia ansamblite soov oli teha koostööd just Tõnu Kõrvitsaga, pidades silmas tema varasemat kogemust muusika loomisel puupuhkpillidele, ansambli Haftcraft liige, fagotimängija Bert Helsen oli tuttav Kõrvitsa loominguga ning on korduvalt esitanud Kõrvitsa sooloteost «Laul kaugele sõbrale». Läbi helilooja jõuti ka Mark Raidpere loominguni. Projekt on juba pälvinud mitmete oluliste Belgia kontserdipaikade huvi.

Helseni sõnul oli mõlemale ansamblile oluline tellida nii seadeid kui uut loomingut topelt lesthuulikuga pillidele. «Selliseid ansambli- ja sooloteoseid ei ole just palju. Kõrvitsa uudisteos aitabki seda tühimikku täita.»

Järgmised kontserdid Belgias toimuvad 4. novembril Astria oboe festivalil Vichtes ning 25. jaanuaril kultuurikeskuses het SPOOR Harelbekes. Tallinnas on võimalik uudisteost kuulata ja vaadata Tallinn Music Weekil 7. aprillil 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles