Marko Mäetamm viib Eesti kunsti Brüsselisse

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Marko Mäetamme töö «Estonia» võitis konkursi kunstiteose leidmiseks Eesti alalisse esindusse Euroopa Liidu juures Brüsselis. Võistlusele laekus 41 tahvelmaali kavandit.  Mäetamme töö esitas kunstigalerii Temnikova ja Kasela OÜ. 

Teose puhul hindas žürii selle uudsust ja ideed, mis erineb traditsiooniliselt Eestiga seostatavast sümboolikast, samuti selle eneseiroonilist sõnumit. Võidutöö kavandi puhul tõi žürii esile selles peituvat kommunikatsiooni. Teos kaasab vaataja, pakkudes äratundmisrõõmu ja jututeemat, sest selle ideed väljenduvad mitte ainult pildis, vaid ka tekstis.

Teise koha pälvis Sirja-Liisa Eelma ideekavand «Elevandiluu must», mille puhul tõstis žürii esile teose tehnilist virtuooslikust. Kolmanda koha saavutas tugeva kontseptsiooniga ideekavand «Sõnad», mille autoriks Siim-Tanel Annus.

Žüriisse kuulusid Mari Roosvalt ja Maria Sidljarevitsh Eesti Kunstnike Liidust, Tüüne-Kristin Vaikla Eesti Sisearhitektide Liidust, hoone juurdeehituse arhitekt Margit Aule (KAOS Arhitektid OÜ) ja välisministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Kaire Jürgenson.   

Välisministeerium kuulutas tahvelmaali ideekavandi võistluse välja juulis. Teostelt oodati Eesti vaimsusele ja rahvakultuuri pärandile toetuvat ideed ja sobitumist rahvusvahelisse kultuurikonteksti.

Konkurss korraldati vastavalt kunstiteoste tellimise seadusele, mis näeb ette avaliku otstarbega hoone ehitamisega kaasneva kunstiteose või –teoste tellimise vähemalt 1% väärtuses ehituse maksumusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles