PÖFF leinab festivali nägu kujundanud eksperti

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene filmiteadlane ja -kriitik Igor Gouskov
Vene filmiteadlane ja -kriitik Igor Gouskov Foto: PÖFF

Pimedate Ööde filmifestival teatas sügava kurbusega, et 8. oktoobril lahkus meie seast üks festivali programmimeeskonna liikmetest, vene filmiteadlane ja -kriitik Igor Gouskov.

Viimastel aastatel Pariisis elanud Gouskov suri ajukasvaja tõttu. Ta oli ainult 50 aastat vana.

«Igor oli üks neist asendamatutest inimestest, kes kujundas PÖFFi programmi nägu mitte ainult soovituste, vaid ka tohutu kultuurilise eruditsiooniga,» ütles festivali juht Tiina Lokk. «Soe, kirglik ja väga tark inimene, kes elas filmikunsti nimel.»

Gouskov tegutses PÖFFi programmikoostajana alates 2015. aastast. Tema ülesandeks oli otsida festivali kavva peamiselt SRÜ riikidest ja mujalt Ida-Euroopast pärit filme.

Tänavusest põhivõistlusprogrammist leiab kaks Gouskovi soovitatud linateost. Festivali kataloogis ilmub postuumselt ka tema viimane filmitutvustus, mille ta kirjutas vähem kui kuu aega tagasi. Osa juba kokkulepitud tekstidest jäi paraku saatmata, sest haiguse kulg oli arvatust kiirem. 

Üks Venemaa hinnatumaid filmikriitikuid Andrei Plahhov nimetas oma järelehüüdes Gouskovi harvanähtavalt kirglikuks filmieksperdiks, kelle professionaalne karjäär oli parasjagu tõusuteel, kui haigus teda ründas. «Ta kustus kolme-nelja kuuga, katkestamata oma tööd ja uskudes lõpuni oma tähte.»

1967. aastal Kaug-Idas Petropavlovsk-Kamtšatski linnas sündinud Gouskov õppis Moskvas ajakirjanikuks, täiendades end hiljem filmiteooria erialal. Aastail 2010–2013 töötas ta Vologda rahvusvahelise filmifestivali «Voices» programmijuhina ja kuni viimase ajani Cannes'i filmifestivali kõrvalprogrammi «Quinzaine des Réalisateurs» SRÜ riikide filmide nõunikuna.

PÖFF mälestab Igor Gouskovi Telliskivi Loomelinnaku kontoris reedel, 13. oktoobril kell 16.30. Oodatud on kõik, kes teda tundsid ja hindasid. 

Pimedate Ööde filmifestival leiab tänavu aset 17. novembrist 3. detsembrini Tallinnas ja Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles