Eesti filmid vallutasid Saksamaa kinoekraanid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Anu Aun Rügeni rahvusvahelisel filmifestivalil
Režissöör Anu Aun Rügeni rahvusvahelisel filmifestivalil Foto: Eesti Filmi Instituut

Viimaste nädalate jooksul on Eesti filmid täitnud kinoekraanid üle kogu Saksamaa ning linastused jätkuvad aktiivselt ka novembris.

Eile toimunud pressikonverentsil avaldati Lübecki Põhjamaade Filmipäevade programm, mille hulka valiti taas kord arvukalt Eesti filme. 59. korda toimuval ajaloolisel festivalil linastuvad «Keti lõpp» (režissöör Priit Pääsuke) ja «November» (režissöör Rainer Sarnet). Dokumentaalfilmidest osutusid valituks «Ühe unistuse maja» (režissöör Ruti Murusalu), «Lumi punasel lagedal» (režissöör Aljona Suržikova) ning Sulev Keeduse «Sõda». Lühifilmide hulgas säravad juba tugevat festivaliringi alustanud «Jää» (režissöör Anna Hints) ning «Heleni sünnipäev» (režissöör Tanno Mee). Esindatud on ka Nukufilm, kelle lühianimafilm «Miriam järve ääres» (režissöör Riho Unt, Sergei Kibus) on osa lasteprogrammist. Lisaks on programmis ka mitu Eesti kaastootmisel valminud filmi. Festival toimub 1.–5. novembrini. 

Eelnevalt toimus 4.–8. oktoobrini Rügeni rahvusvaheline filmifestival, mille käigus linastusid Saksamaa suurima saare Rügeni kaunites väikelinnades Anu Auna «Polaarpoiss», Madli Lääne-Metsalu dokumentaalfilm «Saarte värvid» ning EFTA galal parima lühifilmi tiitliga pärjatud dokumentaalfilm «Habras maailm» režissöör Ants Tammik).

8. oktoobril toimus Hamburgi filmifestivalil (5.–14. oktoober) Jaak Kilmi menuka mängufilmi «Sangarid» Saksamaa esilinastus. Kohal oli ka režissöör, kes filmi publikule esitles. Hamburgis linastub ka Islandi-Saksamaa-Eesti koostööna valminud mängufilm «Luik».

Käimas on ka Eesti filmiõhtud (7.–13. oktoober), mille käigus reisib Saksamaal linnast linna Toomas Hussari mängufilm «Luuraja ja luuletaja» ning Eesti lühianima kogumik: «Klaver» (režissöör Kaspar Jancis), «Isand» (režissöör Riho Unt), «Linnugripp» (režissöör Priit Tender), «Tühi ruum» (režissöör Ülo Pikkov). Filmiõhtud on toimunud juba Bremenis, Oldenburgis ja Kielis. Lähipäevil on filme võimalik vaadata Hamburgis ja Berliinis. Kõikidel linastusel on külaliseks «Luuraja ja luuletaja» režissöör Toomas Hussar.

Novembri alguses (30. oktoobrist 5. novembrini) toimub tunnustatud dokumentaalfilmide festival Dok Leipzig, mille programmist leiab samuti Eesti filme. Nendeks on «Nõukogude hipid» (režissöör Terje Toomistu), «Lembri Uudu» (režissöör Eeva Mägi), «Manivald» (režissöör Chintis Lundgren), «Keha mälu» (režissöör Ülo Pikkov), «Miriami kana unistus» (režissöör Andres Tenusaar).

Novembri teises pooles on Berliinis võimalik näha suurt hulka Eesti mängufilme, sest 16.–19. novembrini toimuvad kinos Sputnik Eesti filmi päevad. Nelja õhtu jooksul tuuakse sealsete vaatajateni viimaste aastate Eesti filmide paremik — «Teesklejad» (režissöör Vallo Toomla), «Minu näoga onu» (režissöör Katrin Maimik, Andres Maimik), «Keti lõpp»  (režissöör Priit Pääsuke) jpt. Linastused on pühendatud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele ning Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles