Aeglane elekter Eesti UMA ambient-jazz’i bändilt

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UMA teeb salapärast, nauditavat muusikat, mis triivib eemale väljakujunenud märksõnade maailmast.
UMA teeb salapärast, nauditavat muusikat, mis triivib eemale väljakujunenud märksõnade maailmast. Foto: Sven Tupits

UMA kontserdi märksõna oli improvisatsioon; kord tõukunud rahvaviisist, siis koos vokaaliga – Siiri Sisask tundus ehk veidi üllatav, ent huvitav valik.

Tuttavama muusikalise kaasteelise, taanlasest löökpillimängija Andi Pupatoga, kes kontserdil UMA-le ennekõike elektroonilist vunki juurde keeras, ent ka näiteks plekk-korstna osi löökpillidena kasutas, saadi kokku Viljandi kitarrifestivalil aastal 2009.

«Üks tore inimene soovitas teist,» rääkis UMA üks kahest juhtfiguurist, trompetist Aleksei Saks pärast kontserti Postimehele. «Koosmängimine sujus aga sedavõrd, et läksime kohe stuudiosse ja tegime valmis plaadi «Hymn To Undiscovered Land».»

Pupato sõnul inspireerib UMAga musitseerimine väga. «Nii Robert Jürjendal kui Aleksei Saks on uutele ideedele avatud, nii et meie koosmängimine on alati suur seiklus.»

UMA lubas suve hakul üllatada uue plaadiga. «Nimetame seda materjali tingilikult slow electric, sest UMAga on plaadil liitunud Tim Bowness ja Peter Chilvers – plaadile jõuavad Timi lood, aga umalikus käsitluses,» selgitas teine UMA tuumikliige, kitarrist Robert Jürjendal.

Raske on UMA muusikutel määratleda oma helikeele suunda pärast viit tegutsemisaastat. «Võiks ehk öelda, et liigume ambient-jazz’i suunas,» kõneles Saks. «Esimesel plaadil leidus palju Roberti komponeeritud muusikat, teise plaadiga liikusime rohkem improvisatsiooni poole.»

«Kui me kasutamegi rahvaviisi, siis kindlasti mitte etnopõhiselt, vaid lähtume mõtestatud, lihtsast ja ilusast meloodiast,» täiendas Jürjendal. «Main­stream-džässiga pole siin väga palju pistmist, pigem on see improvisatsioon. Kuid natuke leidub uuel plaadil ja uues kontserdikavas ka klassikalist džässi, sekka veidi progerokielemente – meie muusikat on üheselt keeruline defineerida.»

Kontserdi järel ja uue plaadi eel tuleb lihtsalt nõustuda King Crimsoni juhtfiguuri ja vabakitarrilegendi Robert Frippiga, kes on öelnud, et UMA puhul on tegu äärmiselt nauditava kammermuusikaga.

Jazzkaar

UMA & Andi Pupato (Eesti-Taani)

25. aprillil Kumu auditooriumis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles