Jaani kirikus jätkub kirikukelladele pühendatud kontserdisari

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Jaani kirik
Tallinna Jaani kirik Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Jaani kirkus jätkub kontserdisari «Kirikukellad meie linnas», mille eesmärgiks on tutvustada kellasid, mis peagi linna helipilti kellamänguga rikastama hakkavad.

Sarja järgmine kontsert toimub homme, 14. oktoobril kell 18. Esinevad Johansonid, kellamängukellad paneb kõlama Madis Metsamart. Pühapäeval, 15. oktoobril kell 18 annab kitarri- ja elektroonilise kontserdi Robert Jürjendal, taas saab Madis Metsamardi esituses osa ka kellamängude kõlast, lisaks täiendavad muusikaelamust ka muud kaunikõlalise heli tekitajad.

Tallinna Jaani kiriku kellamängus on 25 eri suuruses kella – kahe oktaavi jagu. Kõik kellad on paigutud 40 päevaks kiriku kooriruumi erilistele tugiraamidele ja nendel mängitakse kõigil üheksal kontserdisarja kontserdil.

Novembris tõstetakse kellad Jaani kiriku torni ja kiriku 150. aastapäeval, 17. detsembril hakkavad need igal päevasel täistunnil mängima kauneid koraale.

Kellamängu kellad valati Hollandi kuninglikus kellavalukojas. 14-190 kilogrammi kaaluvad kellad valmisid paljude annetajate abiga, neist suurima kinkis kirikule Tallinna linn. Üks suurematest kelladest on nimetatud paljude annetajate kellaks ja selle tarvis on olnud igaühel võimalik vastavalt võimalustele annetus teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles