Seekordsel muuseumiööl saab minna aardeid otsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiööl eksponeeritakse ajalomuuseumi Maarjamäe lossis erilisi esemeid ja maale. Pildil J. Köleri maal Fr. R. Kreutzwaldi portree, õli, 1864. a.
Muuseumiööl eksponeeritakse ajalomuuseumi Maarjamäe lossis erilisi esemeid ja maale. Pildil J. Köleri maal Fr. R. Kreutzwaldi portree, õli, 1864. a. Foto: Liis Treimann

Sel laupäeval toimub taas muuseumiöö, mil muuseumid on hilisel ajal avatud ja pakuvad erakorralist programmi. Põnevat leidub nii suurtele kui väikestele.

Muuseumiööl on kõik muuseumid, arhiivid, kirikud, Hiiumaal ka näiteks tuletornid lahti tasuta kella 18-23. «Mõnes väiksemas paigas pisut lühemalt, mõned aga on lubanud, et ootavad kõik viimasedki külastajad ära,» sõnas muuseumiöö koordinaator Epp Alatalu.

Muuseumiööd tähistatakse kogu Eestis kolmandat korda. Esimesel korral oli teemaks «Öös on asju», mullu koos lugemisaastaga tähistades oli teema «Öös on lugusid», tänavu aga «Öös on aardeid». Kõik muuseumid panevad inimestele välja otsimiseks ja leidmiseks aardeid, lisaks on mitmetes muuseumides üllatused Aaredele.

«Need aarded ei ole vaid asjad, vaid ka sündmused-juhtumised. Näiteks ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis on väljas Kose aare, mis on kõige suurem mündileid Eestis,» rääkis Alatalu. «Piimandusmuuseumis tuleb üles otsida piimaga kirjutatud aarded, Tartus mänguasjamuuseumis on aardeks kohale jõudev Nässu.»

Eesti kõige lõunapoolsemast otsast tasub sel ööl avastama minna Mõisaküla ja Mõnistet, põhjapoolsemast Viimsit ja Kundat, idast Narvat ja läänepoolt Saaremaale, Muhumaale. «Neid kohti jagub igasse kanti, kokku on avatud ligi 200 muuseumi, arhiivi, tuletorni,» loetles ta.

«Vändras on lahti suisa kolm kohta – Kurgja talumuuseum, Särghaua välibaas ja ka Vändra muuseum. Nii et väikestes kohtades ongi eesmärk, et otsige üles aarded oma kodu lähedalt, kuhu muidu te ei satu,» kutsus Alatalu üles.

Tallinnas muuseumibuss

Tallinnas on laupäeva öösel avatud ka näiteks lauluväljak, kunstihoone, rahvusraamatukogu. Muuseumiöö raames avavad esmakordselt uksed tehnikaülikooli muuseumid.

Igas muuseumis on lisaks uste avamisele ka lisategevused-ekskursioonid, mida peale eesti keele viiakse läbi ka vene või soome keeles.

Tallinn2011 kultuuripealinna raames sõidavad sel ööl ringi ka muuseumibussid. «Üks sõidab läbi Kadrioru ja Maarjamäe kuni Viimsi rannarahva muuseumini välja, teine läänesuunal läbi Lennusadama ja Rocca al Mare Nõmmeni. Need on tasuta bussid, millega saab sõita muuseumide vahel,» tutvustas Alatalu.

«Tavaliselt tekib pärast sellist õhtust külastust inimestel soov tulla samasse kohta tagasi, et vaadata veel ja põhjalikumalt,» märkis ta.
 

Noppeid Tallinna muuseumides toimuvast:
X Kumu püsiekspositsioonis on eriliselt välja toodud kümme armastatuimat Kumu aaret. Kõik külastajad saavad Kumu aaretest välja valida ka oma lemmiku!

X Eduard Vilde muuseumis toimub otsimismäng, tutvuda saab kultuuriloolise näitusega «Looriga või loorita», mängida uut Vilde kaardimängu. Parimatele auhinnad.

X Lastemuuseum annab võimaluse oma külastajatel leida üles lapsepõlve aarded. Külastajad saavad osaleda aktiivses otsimismängus, mis eeldab tähelepanelikkust ja nutikust püsiekspositsiooniga tutvudes.

X Muuseumis Miia-Milla-Manda toimub suur aarete kogumise mäng, millest võivad osa võtta kõik külastajad. Meie kogume aardeid, mida koi ei söö ja rooste ei riku!

X Tallinna Tähetorn on tasuta avatud isegi tunni üle südaöö. Ekskursioonid gruppidele igal pooltunnil. Toimub videoloeng «50 aastat Tallinna Tähetorni», näidatakse varasematel aegadel tähetornis kasutatud instrumente, otsitakse päikeseplekke, ringrõdul imetletakse Tallinna panoraami. Astronoomilised vaatlused Eesti vanima töötava teleskoobiga: vaadatakse Kuud ja Saturni. Tähistaeva vaatamise kiirkursus.

X Glehni lossis on kalanahkadest maastikupiltide näitus, TTÜ Akadeemilise Meeskoori ajaloo ja meenete näitus, ekskursioonid igal täistunnil, otsime lossist aardeid, kullaliiva pesemine.

X Avatud on ka kirikud, näiteks Rootsi-Mihkli kirikus keldrikorruse kirikumuuseum, Toomkirikus kirikutorn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles