Ilusad, otstarbekad ja nutikad

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu vanas koolimajas asuvas ­muuseumis on interjöörid ja ekspositsioon lahendatud maitsekalt ühes võtmes, leitud hea ­tasakaal vana ja uue vahel.
Kihnu vanas koolimajas asuvas ­muuseumis on interjöörid ja ekspositsioon lahendatud maitsekalt ühes võtmes, leitud hea ­tasakaal vana ja uue vahel. Foto: eesti sisearhitektide liit

Nõnda saab iseloomustada konkursi «Eesti parimad interjöörid ja disain 2010»
žürii tunnustuse pälvinud objekte, vahendab Tiina Kolk.

Juba 34. korda hindas Eesti Sisearhitektide Liit (ESL) kolleegide loomingut ja jagas väljapaistvamatele aastapreemiad.

Võistlusele laekunud 37 töö hulgast valis žürii 24 nominenti ja nimetas auhinnad neljas kategoorias: ühiskondliku hoone interjööri preemia sai büroo ADM Interactive, parima söögikoha preemia läks Pärnus asuvale kohvikule Supelsaksad, näituse ja installatsiooni kujunduse preemia omistati välinäitusele «Eesti kirjanik karikatuuris» ning ajaloolise interjööri preemia anti Kihnu muuseumile.

«Auhinnatud tõusid teistest esile eelkõige terviku, läbimõeldud lahenduste, mitmete üllatuste ja positiivse ruumikogemuse kaudu. Kui varasematel aastatel on konkursile esitatud valdavalt vastvalminud ehitistesse projekteeritud ruume, siis 2010. aasta võttis kokku majanduslanguse tagajärjed: nüüd pakuti rohkesti olemasolevatesse hoonetesse kavandatud uusi interjööre, mahud olid paljuski väiksemad, kuid detailsus seda põhjalikum.

Taaskasutus igas mõttes, nii ruumide kui sisustuse taaskasutus, on kindlasti üks märksõna,» kommenteerib žüriisse kuulunud Karen Jagodin ja toob näiteks kolm suuremat söögikohta – Sfäär, F-Hoone ja Supelsaksad –, mis kõik on erineval viisil kujundatud ajalooga hoonesse.

«Supelsaksad on aga midagi palju enamat kui lihtsalt ruum ja selle sisustamine. Anna ja Ruth Huimerind on sinna loonud omaette maailma, milles kohtuvad mustrid ja värvid, tekstuurid ja lõhnad, maitsed ja helid. See kõik on justkui hommage ilule, elule ja Pärnule,» kiidab arhitektuuriteadlane.

«Eesti kirjanikud karikatuuris» on ositi justkui installatsioon, rändnäitus, mis loob ennast uuesti igas paigaldatavas kohas. Silma paistis eelkõige tema lahenduse lihtsus ja nutikus, põhjendab Jagodin hindajate eelistust.

Ühiskondliku interjööri preemiaga pärjatud ADM Interactive’i bürooruumides tõstis žürii esile töötajasõbralikkust, iga töötaja töö­spetsiifikast ja suhtlusvajadusest lähtuvalt läbi mõeldud keskkonda.

Kihnu muuseumi puhul moodustasid auhinda vääriva koosluse nii viis, kuidas oli vana maja taastatud, kui sinna loodud uus ekspositsioon.

«Tänapäeva tehniliste võimaluste virvarris võib parima tahtmise juures juhtuda, et näitusest saab tehnikaimede väljapanek. Kihnus oli säilitatud väga sümpaatne tasakaal moodsate, näitust elavdavate ja infot mitmekihilisemalt edastavate tehniliste abivahendite ning eheda, esemelise, koha ajalugu jutustava väljapaneku vahel.

Žürii elamuslik retk muuseumi kulges mööda jääteed, kuid mis saaks olla mõnusam kui üks suvine laevasõit Kihnu, kus ootab palju põnevat. Oma silm on kuningas,» kutsub Karen Jagodin auhinnatud ekspositsiooni uudistama.

Kuni 31. maini saab Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis avatud näitusel konkursi «Eesti parimad interjöörid ja disain 2010» nominentide töödega tutvuda. Nagu tavaks, dokumenteerib aasta parimaid interjööre ka raamat «Ruumipilt 2010».

Eesti parimad interjöörid ja disain 2010

Žürii esimees sisearhitekt Annes Arro ja liikmed sisearhitektid Katrin Kaevats ja Taso Mähar, arhitekt Peeter Pere, disainer Asko Künnap, arhitektuuriteoreetik Karen Jagodin, teatrikunstnik Pille Jänes.

•    Ühiskondliku interjööri preemia

    ADM Interactive’i bürooruumid
    Sisearhitektid Tomomi Hayashi, Ahti Grünberg ja Kerli Valk

•    Söögikoha interjööri preemia

    Kohvik Supelsaksad
    Kujundajad Anna Huimerind ja Ruth Huimerind

•    Näituse ja installatsiooni kujunduse preemia

    Välinäitus «Eesti kirjanik karikatuuris»
    Autorid Janno Siimar, Kaarel Vahtramäe, Mart Lankots ja Liina Jakobson

•    Ajaloolise interjööri preemia

    Kihnu muuseum
    Arhitektid-kujundajad Malle Jürgenson, Tea Tammelaan, Krista Lepland, Jaak Huimerind ja Indrek Laos

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles