Lapse nägemus 1939. aastast võitis filmiidee konkursi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmitegijate arvates võib Eestit võrrelda hirmunud lapsega, kes 1939. aastal ei saanud segaduses olles aru, mis toimub.
Filmitegijate arvates võib Eestit võrrelda hirmunud lapsega, kes 1939. aastal ei saanud segaduses olles aru, mis toimub. Foto: Corbis / Scanpix

Ajalooteemaliste dokumentaalfilmide ideekonkursi võitis film «1939», mis näitab Eesti jaoks pöördelisel ajal, 1939. aastal toimunut läbi lapse silmade.

Rahvusringhäälingu, Eesti Filmi Sihtasutuse ja kultuurkapitali väljakuulutatud ajalooliste filmide teisele ideekonkursile «Mälu» laekus kolm filmiideed, millest võitjaks tunnistati režissöör Liina Triškina ja stsenarist Indrek Treufeldi film «1939», teatas rahvusringhääling.


Filmis näidatakse 1939. aastat Eestis, mis ühelt poolt oli lääneliku arengu ja optimismi tipp-aeg. Teisalt aga joonistus siis lõplikult välja vastasseis tollaste suurvõimude vahel, mis otsustasid Eesti saatuse.

Filmis vaadeldakse selle saatusliku aasta kulgu läbi tollaste laste silmade. Filmitegijate sõnul käitus Eesti 1939. aastal nagu hirmunud ja segaduses laps, kes näeb uksepraost pealt vanemate peretüli ning ei saa ega oska midagi ette võtta.

«Mis tunne on olla 10-aastasena ajaloo pöörises? Selles, 1939. aasta loos, on elemente meie kollektiivse saatuse tuumast, mis laseb visandada nägemust, miks me oleme just sellised praegu, 70 aastat hiljem. Ning paralleele tõmmates sunnib küsima - mida meil on ajaloost õppida?,» seisab filmi tutvustuses.

Film peaks linastuma järgmise aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles