Tiit Helimets tantsib nagu orav rattas

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Helimets
Tiit Helimets Foto: Erik Tomasson

Tervisi kodumaale Eestisse saadab ka USA kõige nimekamate sekka kuuluva San Francisco balleti juhtsolist Tiit Helimets. Just täna lõpetab 2005. aastast USAs tegutsev 31-aastane eestlane neljaetenduselise tsükli Torontos, kus ta soleerib Kanada rahvusballeti kutsel Balanchine’i lühiballeti «Symphony in C» 2. osas ehk Adagios – partnereiks sealsed staarid Xiao Nan Yu ja Heather Ogden.


«Tihe ja huvitav hooaeg on olnud,» nendib Helimets ise, keda USA mõjukaim tantsuajakiri Dance Magazine soovitas 2007. aastal jälgida erilise tähelepanuga. Et San Francisco ballett tähistab tänavu 75. sünnipäeva, on käimas sügisene juubeliturnee, mis on viinud trupi juba Chicagosse ja New Yorki, peagi ootavad ees Californias asuv Costa Mesa ja Washington.


Seoses sellega on Helimetsa nimi sattunud ka nii nimekate väljaannete nagu New York Timesi, Wall Street Journali ja Financial Timesi veergudele – ja üldsegi mitte ideaalse printside kehastajana, kelleks teda on ikka peetud, vaid neoklassikalise ja kaasaegse repertuaari esitajana.


Novembri lõpuni vältava turnee vahele mahub ka väike kõrvalehüpe San Antoniosse, sealsesse Metropolitani balletti, kus Helimets tantsib «Tuhkatriinut». Detsembris algab aga San Francisco balleti 3200-kohalises, peaaegu alati väljamüüdud kodusaalis pikk «Pähklipureja» hooaeg – 16 päeva jooksul antakse koguni 31 etendust.

Jaanuaris tuleb kohe otsa «Luikede järv» – Hongkongis, kus Helimets tantsib külalisena koos San Francisco priimabaleriini Yuan Yuan Taniga. Muide, Kaug-Itta on eestlane sattunud tänavu juba kahel korral – balletigaladele Taiwanis ja Hiinas.


Helimetsaga seoses veel üks uudis. Tema kauaaegne tantsupartner ja elukaaslane Molly Smolen, on tantsijakarjäärist loobunud ja õpib juristiks.

Eesti balletitantsijad Ühendriikides

•    Tiit Helimets – San Francisco ballett (juhtsolist)
•    Igor Vassin – Colorado ballett (juht-solist)
•    Linnar Looris – Houstoni ballett
(solist)
•    Robert Arold – Houstoni ballett
(kordeballeti tantsija)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles