Leedukad ja Václav Havel Moskvas

Lauri Kärk
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva filmifestivali avab «Transformerid 3: Kuu tumedam pool».
Moskva filmifestivali avab «Transformerid 3: Kuu tumedam pool». Foto: Kaader filmist

Neljapäeval, 23. juunil avatakse järjekordne Moskva filmifestival. Järjekordsete «transformeritega».

Nimelt on avafilmiks Hollywoodi kuum hitt, Michael Bay «Transformerid 3: Kuu tumedam pool», mille maailma esikale tõotab kokku sõita hulgaliselt ajakirjanikke «kogu planeedilt», nagu teatas festivali pressitekst. Tõesti, mis filmifestival see ilma Hollywoodita oleks!

Kava rosinad

Festivali põhiprogrammis püüab enam tähelepanu näiteks Tšehhoslovakkia viimase ja Tšehhi esimese presidendi, ühe Harta 77 asutaja, kirjaniku ja Franz Kafka preemia laureaadi Václav Haveli, 74-aastase mehe debüütfilm «Lahkumine». Film pajatab kõrget riigiametnikku ametist lahkudes ees ootavatest elumuutustest.

Festivali teisest võistluskavast, debüütfilmide programmist «Perspektiivid» leiame leedulase Saulius Drunga Leedu-Ungari ühistöö «Anarhia Žirmūnais». Muide, «Žirmūnai» stsenaarium leidis tunnustamist Cannes’is 2007. aastal. «Perspektiivide» geograafiast nimetagem islandlase Árni Ólafur Ásgeirssoni «Allhoovust».

Aastaid on Moskva festivali kõrvalprogrammidest üks tähelepanuväärsemaid olnud dokumentalistika kava pealkirjaga «Vaba mõte». Ilmselt sellest innustust saades on tänavu esmakordselt Moskva festivalil tõsielufilmidele ka oma võistlusprogramm. Sealt leiame tuntud leedu dokumentalisti Audrius Stonyse filmi «Ramin», mis valminud Läti-Gruusia-Leedu ühistööna ja portreteerib «elamise kunsti» valdavat Raminit.

Põhiprogrammi on mahtunud veel endiste sotsmaade filme. Näiteks poola 1970ndate nn moraalse rahutuse filmi esindaja Feliks Falki «Joanna» ja Barbara Sassi «Saatana nimel». Serbia lavastaja Dragan Bjelogrlići film Jugoslaavia legendaarsest vutimeeskonnast «Montevideo – jumalik maitse» või bulgaarlaste Ivan Vladimirovi ja Valeri Yordanovi debüütfilm «Ketsid».

Nimetagem veel gruusia lavastaja Levan Tutberidze filmi «Ilma sinuta pole mul elu», teisalt aga 99-aastase (!) jaapani vanameistri Kaneto Shindô uusimat tööd «Postkaart». Shindô on korduvalt Moskvas auhinna võitnud, esimest korda pool sajandit tagasi filmiga «Paljas saar» 1961.

Vene filmi esindab võistluskavas Nikolai Homeriki «Südame bumerang». Majandusharidusega Homeriki on end filmi alal täiendanud Prantsusmaal, tema «Kahekesi» ja «977» on linastunud Cannes’is. Teise vene filmina kuulub kesksesse võistlusprogrammi Sergei Lobani «Chapiteau-show».

24 uut vene filmi

Vene filmi eriprogramm sisaldab 24 uuemat filmi, teiste seas Andrei Zvjagintsevi «Jelena» ja Bakur Bakuradze «Kütt».

Eraldi tõstaks aga esile «Itaalia filmi 1675 kilomeetrit», mis pakub esinduslikku läbilõiget itaalia filmi kuldajastust. Festivali tulemused, tänavused Püha Jüri auhindade saajad selguvad 2. juuli õhtul.

Moskva festivali kodulehekülg: http://www.moscowfilmfestival.ru/miff33/eng

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles