Ameeriklased avastasid Pärdi kõrval ka Tüüri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki-Sven Tüür
Erki-Sven Tüür Foto: Artur Sadovski

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel annavad 3. kuni 20. novembrini kontserte USAs. Siiani on esinetud ülimalt edukalt.


Arvo Pärdi teoste kõrval on sealne publik väga hästi vastu võtnud ka Erkki-Sven Tüüri loomingut: «Requiemi» ning orkestriteoseid «Action», «Passion» ja «Illusion». Esimese kontserdi Virginia osariigi pealinnas Richmondis võttis publik vastu suurte ovatsioonidega püsti seistes.



7. novembri kontserdist Kansas Citys kirjutab aga Timothy McDonald väljaande Kansas City Star veergudel: «Eesti muusika on klassikaringkondades viimastel aastatel tekitanud tormi, eriti Arvo Pärdi teosed. Nüüd on aga Ida-Euroopast rambivalgusse tõusnud teine staarhelilooja – Erkki-Sven Tüür. Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri reedene kontsert näitas, kui erinev võib olla nende kahe helilooja muusika. /.../ Esinejad oli parimad selle muusika interpreedid maailmas ega valmistanud oma publikule pettumust.



Kontsert oli võrratu, nii lauljad kui instrumentalistid kasutasid vähest vibraatot, kuid rikast ja tämbriteküllast tooni, imeliselt kujundatud fraase ja efektseid dünaamilisi kontraste, mis rõhutasid teksti tähendust.»



Kokku antakse 18 päeva jooksul 11 kontserti osariikide kultuurielu tähtsamates keskustes – suurtes kontserdipaikades, ülikoolisaalides ja kirikutes, sh Cincinnatis, Clevelandis, Ithacas jm.



Lisaks Pärdi ja Tüüri muusikale on kavas Toivo Tulevi, Antonio Vivaldi ja Tõnu Kõrvitsa teosed. 17. novembri kontserdiga New Yorgi Community Churchis tähistatakse Eesti-USA viisavabaduse kehtestamist ning Eesti Vabariigi 90 aasta juubelit. Eesti muusikute kontserdireisi viimane esinemine toimub Torontos Kanadas. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles