Maugham Baskiniga Alatskivil

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heas näitlejavormis Kersti Kreismann (leedi Kitty) ja Tõnu Aav (Clive Champion-Cheney) Roman Baskini lavastatud William Somerset Maughami «Ringis» Alatskivi lossis.
Heas näitlejavormis Kersti Kreismann (leedi Kitty) ja Tõnu Aav (Clive Champion-Cheney) Roman Baskini lavastatud William Somerset Maughami «Ringis» Alatskivi lossis. Foto: Toomas Tuul

Inglise kirjandusklassiku William Somerset Maughami mitmeid lugejapõlvkondi köitnud proosalooming on tänu Canopuse kirjastaja Tõnu Lemberi Maughami-kirele eesti lugejale pea kogu mahus kättesaadav. Vähem teame Maughami näidenditest. Nüüd on Kell Kümme teater – see vist on suvehooajaks koondunud seltskonna nimi, sest näitlejaid on erinevatest teatritest – lavastaja Roman Baskini käe all vaatajateni toonud Maughami üheks parimaks «kommete komöödiaks» peetud «Ringi» («The Circle», 1919). 




Üks Baskini pärle

Kui kokku saavad meistriteos, meisterlavastaja ning professionaalsed näitlejad, siis on nauditav tulemus enam-vähem ennustatav. Ma ei varja, et suhtun vabaõhuteatrisse suure eelarvamusega. Segavaid kõrvaltegureid on siin nii palju, et vaatajate tähelepanu köitmiseks ollakse sunnitud minema kas vaatemängu või lihtsalt palagani peale.

Teravmeelsustest, värvikast dialoogist, psühholoogilise veenvusega tabatud karakteritest tulvil «Ring», milles situatsioonikomöödia elemendid põimuvad elegantse intriigi, vaimuka dialoogi ja kogu loo allhoovuses kulgeva moraaliga – usalda armastust, sest selle hävitajaks on ükskõiksus! – see Maughami üks loomingulisi pärle on tänu Roman Baskini lavastusele osutanud aga ka vabaõhuteatri võimalusele siduda publikut intellektuaalsema lähenemisega.

Tõsi, Baskini lavastus apelleerib tegevuskohana mitte niivõrd eksterjöörile, kuivõrd interjöörile. Alatskivi loss oma Šoti Balmorali eeskujuga sobib samasse konteksti, kus sündmustiku tegevuskohana on mainitud Aston-Adey maja Lõuna-Inglismaal asuvas Dorsetis. Et aga pühapäeval, 31. juulil sattus olema imeilus suveõhtu, siis etendati tükki lossitaguses roosiaias. Nelja seina asemel olid kulissideks põlispuud ja maaliline loss ise, valgustuseks vaatajate selja taga loojuv päike. Kunstnik Ann Lumiste tööd tuleb eraldi esile tõsta ajastu stiili täpselt järgivate kostüümide loomise eest.

«Ringi» iseloomustatakse kui sundimatult ja mänglevalt kulgevat, easy going teksti, mida kroonib puänt. Niisugused on ka Maughami novellid ja jutustused. Näidendis on kahekümnendates aastates Elizabeth (Laura Peterson) külla kutsunud oma mehe Arnold Champion-Cheney (Andres Raag) ema leedi Kitty (Kersti Kreismann) koos viimase elukaaslase lord Porteousega (Roman Baskin). Külaliste hulgas on ka Elizabethisse armunud plantaator Edward (Teddie) Luton (Ott Aardam).

Elizabethi ämm on jätnud kolmkümmend aastat tagasi oma poja Arnoldi viieaastaselt sinnapaika ja põgenenud pimesi armunult lord Porteousega Itaaliasse. Nüüd leiab aset taaskohtumine. Ootamatult saabub aga Pariisist Arnoldi isa ja Kittyga endiselt ametlikus abielus Clive Champion-Cheney (Tõnu Aav).

Näitlejate mängumõnu

«Ring» tähendab siin seda, et Teddy ja Elizabeth tahavad korrata sama stsenaariumi, mis kunagi oli aset leidnud Kitty, lord Porteouse ja Clive’i vahel. Intriigi hoogne areng avab näitlejaile võimaluse pealiskaudseks rolliloomeks.

Võib-olla ehk pisut «mängib üle» Laura Peterson oma naiivset ja neurootilist kangelannat, nii et see võltsina hakkab tunduma. Teiste puhul pean ütlema, et nad olid igaüks oma osas nii sees, nagu nad tõeliselt oleksidki meie mõistes veidrikud, elukauged, oma jõudeelu kaardimängu ja hobidega täitvad 20. sajandi veel «vana hea inglise» kõrgklassi esindajad.

Mind hämmastas ja rõõmustas, k u i heas näitlejavormis on veel Kersti Kreismann ja Tõnu Aav. Nojah, ja Roman Baskini enda torisev, logisevate hambaproteeside ning valutavate ristluudega, ent võimaluse avanedes ikkagi oma vana sõpra Clive’i üle trumpav lord Porteous – see oli nauditav juba Baskini lavaletuleku hetkest alates.

Eraldi väärib tähelepanu Andres Raagi loodud Arnoldi kuju. Kui teiste tegelaste mäng teenib olukorra karikeerimist, siis Arnold võitleb oma abielu pärast tõemeeli. Iseasi muidugi, et Maughami näidendi lõpus aforismideni teritatud dialoog ei jäta kahtlust: kust algab abielu, seal lõpeb armastus. Muide, tänapäeval nii levinud «elukaasluse» taustal tundub Maughami näidend vastu kõlavat ka Eesti oludes. Alates 20. augustist kolib Maugham koos Baskiniga Palmsesse. Mindagu vaatama. Teatrielamuse saab täie raha (üpris soolase piletihinna) eest.

Suveteater
W. S. Maugham «Ring»

Lavastaja Roman Baskin
Kunstnik Ann Lumiste
Osades: Kersti Kreismann, Laura Peterson, Epp Eespäev, Ott Aardam, Andres Raag, Tõnu Aav, Roman Baskin
Kell Kümme teater
Etendused 16. –31. juulini Alatskivi mõisas, 20.–28. augustini Palmse mõisas
Nähtud etendus oli 31. juulil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles