Eri Klas: Sallo karjäär on fantastiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas
Eri Klas Foto: Sille Annuk

Eri Klas, pikaajaline Estonia teatri dirigent, kunstiline juht ja peadirigent, kutsus Helgi Sallo 1964. aastal  «West Side'i loo» muusikali Maria rolli. Nüüd, ligi 50 aastat hiljem, kirjeldab ta Sallo karjääri muusika- ja sõnateatris ning televisioonis fantastilisena.

«Mina olen Helgi Sallost vaimustuses, sest olen temaga koos käinud väga pika tee ühiselt,» sõnas Eri Klas. Nad tutvusid koos Tallinna Draamateatri draamastuudios õppides.

1964. aastal kutsus Eri Klas Helgi Sallo Estonia teatrisse muusikali «West Side'i lugu» naispeaossa. Klas debüteeris selles dirigendina ning Sallo jaoks oli see esimene roll Estonias, millest sai tema koduteater. Muusikal oli lavakunstikateedri teise lennu diplomilavastus.

«Vello Rummo ja Helmi Tohvelman tulid selle mõttega välja, et teha West Side'i lugu. Kui ma olin üle kuulanud kõnelevad näitlejad, siis minu ettepanek oli sinna kaasa haarata inimesi ka Estonia teatri, kelle baasil see kõik toimus, koorist. Ikkagi Maria osatäitja puudus ja ma kutsusin Helgi. Ma olin kuulnud teda laulmas ja see oli väga uhke,» meenutas maestro.

«Tundub, et läks täkke, sest ma ei ole suuremat rõõmu tundnud kui nähes tema fantastilist, mitte tähelendu, vaid trepist üles käiku nii muusikali-, opereti- kui ka ooperilaval ja nüüd tagatipuks ka kõik need saavutused sõnateatris. Olen uhke, et olen ühe tähe sütitanud,» kiitis Klas.

Klasi sõnul armastab publik Helgi Sallot tema lihtsuse, aususe ja otsekohesuse pärast

«Valet ta ei salli, ta pole ise valelik ja annab oma tegevusega nii palju eeskuju kõigile. Siin on peidus see, miks teda usutakse ja kui teda televiisoris või laval näete, saate iga sõnaga aru, et tegemist on ausa inimesega,» iseloomustas Klas Sallot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles