Tarand: ka kriitikat võib kritiseerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Toomas Huik

Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand tervitas Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimehe Berk Vaheri kriitikat, kuid sisuliste etteheidetega ta ei nõustunud.

«Elame maal, kus valitseb rõõmus arvamuste paljusus, nii ongi, et Kaarel Tarandil on üks arvamus ja Berk Vaheril on teine arvamus. Nii nagu ühel on õigus kriitikaks, nii teisel on õigus kriitika kriitikaks. Meie tark, haritud kodanik valib endale meelepärase arvamuse, millega nõustuda ja vastumeelse arvamuse, millega mitte nõustuda,» rääkis Tarand.

Tema sõnul ei saa kunsti kuidagi objektiivselt mõõta, kõik hinnangud selles valdkonnas on subjektiivsed.

Vaheri hinnangul peaks Tarand Sirbi peatoimetajana enne kirjanduskriitika tegemist moderniseerima väljaande kodulehekülge. Selliste tingimuste seadmist Tarand õigeks ei pea, nimetades seda ebapädevaks.

«Need asjad nagu päris nii selles ühiskonnas ei käi, et arvustamise või kritiseerimise õigus tekib alles pärast seda, kui on täidetud tingimus x, y või z. Lõppude lõpuks on isegi kriminaalkorras karistatud isikutel õigus alati kritiseerida näiteks Eesti vabariigi peaministrit ja presidenti sõltumata sellest, millised nad ise on,» sõnas ta.

Sirbi peatoimetaja hinnangul tehakse kultuurilehte parimas usus ja parimate oskuste järgi, kuid piire seavad majanduslikud võimalused. Ta nõustus, et piisava lisaraha olemasolul võiks Sirp veebis tunduvalt parem olla, samuti võiks olla rakendus tahvelarvutite ja nutitelefonide tarbeks, kuid erinevalt eraärist olevat lehe võimalused lisaraha saada väiksed. Sirpi annab välja kultuuriministeeriumi haldusalas olev SA Kultuurileht.

«Alati teatud regulaarsusega saab tulla keegi, kes konkureerib paremini tegema ja teeb siis paremini,» kutsus Tarand Berk Vaherit järgmisel korral Sirbi peatoimetaja konkurssist osa võtma.

«Kriitika, konstruktiive kriitika eriti, on alati ju hinnatud. Püüame paremini, et täita ka Berk Vaheri poolt meile pandud lootused ja nõudmised,» lõpetas peatoimetaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles