Mäe lubab ooperisaali ja rahvusballetti

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas püsivad ühe noodipuldi taga suure kogemuste pagasiga Arvo Volmer (vasakul) ja lennukate ideedega Aivar Mäe, selgub tuleva aasta septembris.
Kuidas püsivad ühe noodipuldi taga suure kogemuste pagasiga Arvo Volmer (vasakul) ja lennukate ideedega Aivar Mäe, selgub tuleva aasta septembris. Foto: Peeter Langovits

Tuleva aasta septembrist rahvusooperit juhtima hakkav Aivar Mäe tahab kindlasti valmis ehitada Estonia kauaoodatud juurdeehitise ning moodustada Eesti esimese rahvusballeti.


Teatri ammu plaanitud juurdeehitis ehk spetsiaalne suure ooperisaaliga maja tuleb platsile, kus praegu asub nn taksot peatava pere monument. «Aeg on uue saali jaoks küps, nii et see tuleb ära teha,» selgitas Mäe.



Mäe lubab, et majanduslangusest hoolimata korraldatakse järgmisel aastal arhitektuurikonkurss, et teha detailplaneering, mis peaks aega võtma paar aastat. Kõige keerulisem saab tema sõnul olema uue arhitektuuri ühendamine vana ja auväärse teatrimajaga. Uue saali saaks avada ehk 2015. aastal.



«Saal saab valmis enne, kui Postimees arvata oskab. Ja see tuleb selline, kus ka ajakirjanikel suu lahti jääb,» lubab Mäe.



Tegelikult on üks Estonia juurdeehitise eskiis juba olemas, kuid Mäe sõnul on see vananenud. «Ent kindlasti leidub seal häid ideid,» märkis rahvusooperi vastne juht.



Lisaks teeb Mäele muret balleti staatus ja saatus Estonias. Tema unistuseks on luua rahvusooperi kõrvale ka Eesti rahvusballett. «Balletti tuleks motiveerida ja anda neile rohkem iseseisvust, et nende tahtmine teha oleks suurem, praegu on nad paraku jäänud sabassörkija rolli,» leidis Mäe.



Ideed, millest Mäe väga vaimustuses on, arutab ta edasi tuleva aasta juulis valitava uue balletijuhiga. Tegu on kutsutud konkursiga, kus pistavad rinda Kaie Kõrb, Teet Kask, Tiit Härm ja Toomas Edur.



Ja kui Eesti balletis omamaiste tantsijate põud jätkub, lubab Mäe juurdekasvu kindlustamiseks avada Estonia juures laulu- ja balletistuudio.



Rahvusooperi ja Eesti Kontserdi ühendamise plaan, millest Mäe samuti juttu teinud on, pole praegu päevakorras. «Kui aga riigi toetused jälle vähenevad ja tulevad uued ellujäämiskursused ning kui selleks, et mitte midagi ära kaotada, tuleb midagi ühendada, siis küll see ära tehakse. Kuid praegu pole aeg küps,» tõdes ta.



Arvo Volmer, kes jätkab Estonia kunstilise juhina, rõhutas, et igasse institutsiooni on oluline kaheksa kuni kümne aasta tagant värsket verd tuua. Teist ametiaega alustav Volmer veel ei tunne, et tema aeg selles majas läbi oleks. Mäed peab Volmer heaks juhiks: «Tema tugevuseks on kiire haaramisvõime, jõulised otsused ja nende täpne elluviimine. Usun, et ta on õige inimene sellisel dünaamilisel ajal teatrit juhtima.»



Mäe volitused Vene Teatri nõukogus lõppevad selle aasta 31. detsembril, nõukogu uue liikmena asub tööle Marika Valk, ning ka Eesti Kontsert, mida Mäe praegu juhib, saab aasta algul uue liidri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles