Nädala plaat: külalised teevad olemise koduseks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised
Külalised Foto: Pm
Külalised

Külalised (Stereotunnel)


Külaliste omanimeline debüütalbum on kindlasti üks kodumaise plaadisaagi tänavustest kõrgpunktidest. Eri linnadest pärit bändiliikmete vahel on tekkinud vaieldamatu ja selgelt hoomatav keemia, mis on hõõgub vastu tervest albumist.

Korralikud hitid, veidi äraolevalt emotsionaalne «Armastus on armastus», retrofunk «Ma ei taha tantsida» ja perfektne seisundipop «Kõik saab korda» on juba tuttavad. Aga see pole teps mitte kõik! Mõneti müstiline ja võrratu võnkega «Reisibüroo» on kindlasti tõsine pretendent tänavuse kodumaise parima loo tiitlile. Kosmiliste saundidega analoogsüntesaatorid traagilis-koomilises eroto-popis «Seks on teema» on üks neist detailidest, mis plaadi heale atmosfäärile mitmekihilisust lisavad.

Külalised on lauluneiu Mai Leemet, räpimees Tommyboy, Rain Rämmal klahvpillidel, kitarriäss Raivi Rohumets, Karl-Gustav Kello bassil ja Tarmo Kiuru trummilööja. Erinevatest hiphop-kooslustest ja maitsekatelt sooloplaatidelt tuttav intelligentne räppar Tommyboy on Külaliste kõige nimekam nimi, aga mees ise ei jäta kasutamata ühtegi võimalust seletamaks, et Külalised on Külalised ja mitte pelgalt Tommyboy saateorkester.

Kiiduväärt tagasihoidlikkus, aga ikkagi tuleb tunnistada fakti, et Tommyboy nutikas lüürika on Külaliste üks trumpe. Võtame või pala «Üksi ja kõigest ilma»: «Te lõpetage korraks kisa ning vaikusest saab superhitt / mis mängib üle liikluse ja vabrikute müra / ära unustage hetkeks telefonid ja internet / ning käige hoopis rohkem sõpradel külas.»

Džässi kui sellise renomeed on kippunud lörtsima mõned koledad improvisaatorid-masturbaatorid, kes teevad selle sügava muusikastiiliga kõike seda, mida tegelikult teha ei tohiks. Külalised on ka džäss – maitsekas, sulnis, mõnu, sensuaalne ja kirglik. On džäss-räpp ja nagu samas ei ole ka. Stiililt käiakse külas funkil, soulil, reggae’l ja bluusilgi ja Tommyboy tegelikult ei pahanda sellegi peale, kui Külalisi estraadiks kutsutakse.

Hinne: **** 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles