Lang: esmakordselt tutvustatakse Prantsusmaal nii suurelt Eesti kultuuri

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang.
Kultuuriminister Rein Lang. Foto: Liis Treimann

Kultuuriminister Rein Lang avas täna Pariisis kultuurifestivali «Estonie tonique», minister toonitas Prantsuse kultuuriministeeriumis toimunud avamisel, et esmakordselt tutvustatakse Prantsusmaal nii suurejooneliselt Eesti kultuuri.

«Kaks kuud vältav kultuurifestival on ka vaieldamatult üks suurimaid eesti kultuuri tutvustavaid sündmusi maailmas. Eesti jaoks on praegune festival suurepärane võimalus tutvustada kultuuri kaudu Eestit tervikuna, meie keelt ja kombeid,  rahvast ja  ajalugu ning seda, mida me hindame ja kalliks peame. Tänast Eestit, tänapäeva loojatega,» sõnas Lang oma avakõnes, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Minister tänas Prantsuse kultuuriministrit, ametkondi, kultuuriasutusi, festivale ja kultuuritegijaid nende panuse eest festivali teostumisse.

Ministri sõnul on festivalil kuulda ja näha suurepäraseid Eesti koore ja dirigente, maailmas hinnatud eesti heliloojate mitmekesist loomingut, nimetatagu vaid Arvo Pärti või Veljo Tormist,  aga ka Eesti klubi- pop-, rock- ja jazzmuusikuid.

«Sageli on laval kõrvuti Eesti ja Prantsuse muusikud: nii dirigeerib Paavo Järvi Pariisi orkestrit, Eesti Rahvusmeeskoor esineb koos Orchestre d'Ile-de-France'ga; Eesti Filharmoonia Kammerkoor teeb koostööd Ensemble Orchestral de Paris'ga,» lausus Lang.

Kultuuriminister Langil oli hea meel kinnitada, et esimest korda ajaloos jõuab Pariisi eesti teater ja soovitas vaadata nii  NO teatri etendusi Odeonis kui ka Theatrumi etendusi Atalante'i teatris, mis annavad oma stiilide vastandlikkuses suurepärase pildi tänasest eesti teatrist. Ühtlasi märkis kultuuriminister, et enne tuleval aastal saabuvat Eesti filmi 100. juubelit saab Pariisi publik näha meie anima-, mängu-, antropoloogilisi ja dokumentaalfilme. Minister Lang kutsus kõiki kaema ka Pariisi Saint Martini kanali ääres seisvat viikingilaeva  Turm ja võtma osa selle ümber toimuvast kultuuriprogrammist.

Eesti kultuurifestivali «Estonie tonique» programmis osaleb enam kui 200 Eesti esinejat. Kokku toimub rohkem kui poolsada kultuurisündmust, enim on esindatud muusika.

Festival toimub Pariisis, selle eeslinnades ja Amiens'i linnas.

Festivali korraldavad Eesti ja Prantsuse kultuuri- ja välisministeerium, programmi aitavad vahetult ellu viia Pariisis asuv Prantsuse Instituut (Institut français) ja Eesti suursaatkond Pariisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles