Suri graafik Peeter Ulas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Ulase teos «Impulss».
Peeter Ulase teos «Impulss». Foto: koolielu.ee

Eile suri Eesti graafikakunsti silmapaistev meister, raamatuillustraator ja kunstipedagoog Peeter Ulas.

Peeter Ulas sündis 7. aprillil 1934. aastal Tallinnas ja alustas 1952. aastal õpinguid kunstikõrgkoolis (ERKI) keraamika erialal, kuid tõelise kutsumuse leidis ta graafikas ning sellel erialal ta lõpetas ERKI 1959. aastal, teatavad kunstnik liit,  Tallinna Ülikool ja vabagraafikute ühendus oma ühises järelehüüdes.

Alates 1963. aastast hakkas ta õpetama toonases Tallinna Pedagoogilises Instituudis ning ta tegi seda tööd üle kolme aastakümne. See päädis professorikutse ja kunstiosakonna juhataja ametikohaga.

Peeter Ulasest sai eesti kunsti kujundikeele uuendaja, kes seejuures säilitas sideme rahvuskultuuri lätetega. Isepäine selle sõna paremas mõttes - allumatu okupatsiooniaastate riikliku kultuuripoliitika nõuetele, kompromisse tegemata alati endale seatud loomeprintsiipidest lähtuv. Ja modernistlikest suundumustest hoolimata ikka rahvuslikult, kristjanraualikult mõjuv.

Peeter Ulase graafikaloomingu peamiseks allikaks on otsene lähtumine natuurist, esijoones loodusest ning olulisel määral just Saaremaa loodusest. Seda suunda avab tema loomingus joonistuste osa, mille koguarv on aukartustäratavalt suur.

Kunstniku saavutusi on hinnatud rea tunnustustega, millest märgitavamad on peapreemia 1968. aastal Tallinna I Graafikatriennaalil, Kristjan Raua nimeline kunsti aastapreemia 1983. aastal, Eduard Wiiralti kunstiauhinna näituse elutööpreemia 2004. aastal ja riiklik kultuuripreemia ülevaatenäituse eest «Kujundite kasvamise lugu» 2005. aastal.

Kõrvuti vabagraafikaga on Peeter Ulas tegutsenud tulemusrikkalt raamatuillustratsiooni alal. Ta on silmapaistvamaid Friedrich Reinhold Kreutzwaldi loomingu illustreerijaid ja pälvinud kirjandusklassiku kirjapandud muinasjutu «Paristaja-poeg» kujundamise eest lastekirjanduse illustratsiooni aastapreemia 1987. aastal.

Peeter Ulas oli Eesti Kunstnike Liidu auliige alates 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles