Külalised teevad tuju heaks – räpiga ja džässiga

Margus Haav
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised aktsioonis: solistid Mai Leemet ja Tommyboy kutsuvad tantsule.
Külalised aktsioonis: solistid Mai Leemet ja Tommyboy kutsuvad tantsule. Foto: Artur Sadovski

Äsja debüütalbumi valmis saanud Külalised ei löö sotsiaalset häirekella, aga kokkerspanjeli IQ-standarditele mugandatud taustasuminat ka ei tee.


Kaugel sellest – täna esitletav Külaliste omanimeline esikplaat kõlab kosutavalt värskena nii sisult kui vormilt. Sellest, kuidas asjad käivad, rääkisid Külaliste laulev räppar Toomas Tilk ehk Tommyboy ja räppiv laulja Mai Leemet.

Kes olete, kust tulete? Kes on kellel külas?


Mai: Oleme Külalised! Tuleme eri linnadest – Karl ja Raivi Rakverest, Tom Pärnust, Tarmo ja Rain Tartust ja mina tulen Viljandist. Ja kuna meie teed ristusid Tallinnas, siis oleme külas üksteisel ja kõigil, kes meie muusikaga tuttavaks tahavad saada.

Tommyboy, olete senistes projektides sotsiaalselt tundlik olnud. Külalised tundub ses mõttes leebe. Kas evolutsioonirajal on kätte jõudnud järgmine faas?


Tom: Võimalik, Külalised on pigem mu hea tuju bänd küll kui sotsiaalne häirekell. Samas ei ole me sada protsenti tantsi-tantsi-keeruta, kokkerspanjeli IQ-standarditele vastavaks timmitud taustasumin. Külalised on mitmekülgsed.

Ehk on minu viga, aga stiilipuhtal räpimaastikul pole viimasel ajal Eestist midagi erutavat kõrva jäänud. Küll aga on põnevad erinevad räpisümbioosid!


Tom: Sellega ma nõus ei oleks – Kuuluud, Reket, The Rookies ja Element. Häid reliise on olnud aasta jooksul mitu. Olen nõus, et kogu maailma hip­hop on liiga tööstuseks muutunud, kus prioriteet ei ole muusika, vaid muusika abil nänni müük.

Ja räppimise taustamuusika on ju kogu aeg muutunud vastavalt moesaundile ja -tempodele. Räpp on olnud oma ajaloo vältel sümbioos või svamm, mis imeb põnevaid tükikesi teistelt stiilidelt.

Eesti on mõnusalt väike. Suvel toimetasin Sakalasse Viljandi vanamuusikafestivali arvustust, autoriks Külaliste vokalist Mai Leemet, Viljandi piiga. Tähelepanelik kolleeg tõi tutvumiseks Playboy Mai fotosessiooniga. See mu laual seisis ja kui keegi küsima juhtus, kes see on, oli jube hea vastata, et ah, üks noor kriitik, kirjutab vanamuusikafestivalist! Plaat on teil veel selle intervjuu ajal ametlikult ilmumata, ons kaanekujunduses analoogseid vallatuid kaadreid?

Mai: Ei ole! Ja ma arvan, et täna on rohkemat rääkida Külalistest ja Mai Leemetist kui seda, et pool aastat tagasi kaunistasin ma Playboy kaant. Iga uudis jäägu oma aega ja praegu on primaarne ja armas sündmus Külaliste plaat!

Tom: No ja Kosmikud juba tegid selle palja kanniga plaadikaane ära ja sinna see vallatus läks.

Kui mõni kriitik klassifitseerib teie albumit räpp-estraadina, solvute?


Tom: Vastupidi, mina olen meelitatud, kui keegi nimetab meid estraadiks, kuna olen suur eesti estraadi sõber.

Džässil on meeletult vorme ja variatsioone. Teie valisite neist õnneks ühe kuulajasõbralikuma. Albumil on veel funk’i, souli, fusion’i, reggae’t ja bluusi, aga džässiteema valdab. Miks te džässi armastate?

Mai: Džäss on üks laiemaid muusikastiile vaba vormi ja voolavusega. Et džässi hästi teha ehk jõuda inimesteni, on vaja palju seesmist energiat, ja kui see on, siis on imelihtne jäätunud südameid sulatada.

Tom: Džäss on värviline ja mitmekülgsete meeleoludega muusika. Ja meile meeldib mitmekülgsus.

Ilmarahvas on teilt seni kaht pala kuulnud, mõlemad raadiojaamades hitid mis hitid. Oli selline vastuvõtt üllatus?

Mai: Mulle polnud. Jube head lood olid! Kui ma oleksin bändist eraldiseisev isik, oleksin kindla peale tulihingeline fänn!

Lubate, et teete tuju heaks, panete tantsima, ajate nutma, korraldate segadust ja pakute selgushetki. Kuidas lubaduse täitmine on läinud?


Mai: Head tuju on kurdetud, tantsumuuve on näha olnud, isegi nuttu olen näinud. Segadust on alati maailmas palju ja selgushetk tekib ju ikka millalgi, meie lihtsalt harutame enda jaoks asju lahti muusika ja riimi kaudu.

Tom: Nägudeni kontsertidel ja plaadimasinates!

Külalised esitlevad oma debüütplaati täna kell 20 Tallinnas Mustpeade Majas. Loe ka Nädala plaadi arvustust 13. detsembri AKst.

Uus plaat
Külalised

«Külalised»
Koosseisus Mai Leemet (laul/räps), Tommyboy (räps/laul), Rain Rämmal (klahvpillid), Raivi Rohumets (kitarr), Karl-Gustav Kello (bass), Tarmo Kiuru (trummid)
Stereotunnel 2008

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles