Kulka raha jagamine vihastas kirjanikud välja

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha jagamine kultuurkapitalis tekitas kirjanike seas paksu verd.
Raha jagamine kultuurkapitalis tekitas kirjanike seas paksu verd. Foto: Peeter Langovits

Kirjanike ametiühing nõuab kultuurkapitali juhilt kirjanikustipendiumi otsuse tühistamist, kuna  selle otsuse langetamise ajaks saadeti ruumist välja Indrek Hirv, kes oli ainus kirjanik otsustajate seas.

Sõltumatu Ametiühing Kirjanike Kodu (SAKK) tegi avaliku kirja kultuurkapitali juhile Raul Altmäele, nõudes kirjanduse sihtkapitali poolt jagatavate kirjandusstipendiumide otsuse tühistamist, stipendiumide uut määramist kultuurkapitali nõukogu järelvalve all ja praegust stipendiumide jagamise korra muutmist, selgub SAKKi kodulehelt. Kirja koopia saadeti ka kultuuriminister Laine Jänesele.

Kirja koostajate sõnul on taotluse aluseks on tõik, et kultuuriministri poolt SAKK-i esindajana kirjanduse sihtkapitali määratud Indrek Hirv kõrvaldati kirjanikustipendiumide määramise ajaks koosolekult.

Seda põhjendati asjaoluga, et kuna ta ise taotleb samuti stipendiumit, siis  on ta ebaobjektiivne hääletaja. «Tegu oli ainsa tunnustatud loovisikuga sihtkapitalis,» kinnitavad kirjanikud oma kirjas.

Kirjanike sõnul peavad aga kõik kultuuriministri määratud liikmed olema üheõiguslikud.

«On mõistetav, et I. Hirv iseendasse puutuva hääletuse ajal ei osalenud, kuid täiesti lubamatu oli keelata tal hääletamine teiste kandidaatide puhul,» tõdetakse läkituses ja lisatakse, et sellega rikuti üheõiguslikkuse printsiipi.

Kirjanike sõnul on täiesti ennekuulmatu, et nõukogu ainus vabakutseline loomeinimene saadetakse uksest välja, tuues põhjenduseks, et otsustamine ei tohi olla subjektiivne.

«Samas määrab otsuse ainult subjektiivne hääletamine, mis rajab pinnase kallutatud kirjanduspoliitikale, ringkäendusele ja korruptsioonile,» seisab kirjas.

Kirjanikud tõdevad, et praegune kord on aegunud ning seda oleks vaja muuta. Nende sõnul peaks stipendiumide määramise juures olema esmatähtis, et otsustamise kriteeriumid oleksid objektiivsed ja kõigile teada.

«Isiklike sümpaatiate asemel tuleks arvestada seda, kuidas toetatav kirjanik on täitnud oma eelmisel aastal deklareeritud lubadusi, samuti tema sotsiaalset tagamaad,» seisab kirjas.


SAKK-i hinnangul jättis ilma Indrek Hirve osavõtuta toimunud hääletus kirjanike ametiühingu juhatuse liikmed Piret Bristoli, Jüri Kaldmaa ja Mait Rauna ning liikme Heiki Vilepi aastastipendiumist ilma.

«Veel eelmisel aastal olid kaks esimest stipendiumi pälvinud, jätkates ka edukat loomingulist tegevust, Raunal aga ilmus viimase aasta jooksul kolm, Vilepil neli raamatut,» tõdevad kirja koostajad.

Pöördumisele on allakirjutanud kirjanike ametiühingu SAKK juhatus, kuhu kuuluvad Piret Bristol, Jüri Kaldmaa, Mait Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles