Kriitikud nimetasid Eesti läbi aegade parimaks filmiks «Sügisballi»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisball
Sügisball Foto: Internet

Tänasel PÖFFi põhiprogrammi avatseremoonial tehti teatavaks filmikriitikute poolt koostatud Eesti filmiajaloo parimate filmide top kümme, mille esikoha hõivas 2007. aasta Veiko Õunpuu film «Sügisball».


Viimati tehti katse reastada meie kõigi aegade parimaid filme kümme aastat tagasi, kui Eesti film sai 90. Tänavu sügisel seoses Eesti filmi sajandijuubeliga pöördus Eesti Filmiajakirjanike Ühing 32 filmikriitiku, -ajakirjaniku ning -teadlase poole, et hinnata Eesti kõigi aegade primat täispikka mängufilmi.

Kriitikutel paluti reastada kümme vastaja jaoks olulisemat filmi – nii sügavast minevikust, kui see meie filmiloo juures võimalik on. Üldse märgiti ära 59 filmi.

Nimekirja esimesel kohal troonis Veiko Õunpuu «Sügisball.

Esimesele kohale valitud «Sügisballi» nimetas filmiajakirjanik Jaak Lõhmus kõigis oma komponentides õnnestunud filmiks, vahendas ERR Uudised «Ringvaadet». «Ka publiku poolt hästi vastu võetud, väga palju Eestit tutvustanud rahvusvaheliselt. Mitte midagi ei ole sellele filmile ette heita. Kuigi on ka vanema põlve Eesti kineaste, kes ei salli seda silmaotsaski, aga mina nende hulka ei kuulu,» märkis Lõhmus.

Teisel kohal 1968. aastal Kaljo Kiisa poolt vändatud «Hullumeelsus» ning kolmandal Arvo Kruusementi 1970. aastal tehtud klassika «Kevade». Nii «Hullumeelsus» kui ka «Kevade» nimetati ära võrdselt 27 korral.

Neljandale kohale tuli Grigori Kromanovi «Viimne reliikvia» (1969) ning viiendale Peeter Simmi «Ideaalmaastik» (1981). Kuuendale kohale sai Sulev Keeduse «Georgica» (1998) ning seitsmendale taaskord Kaljo Kiisa poolt vändatud film «Nipernaadi» (1983).

Kaheksanda koha vääriliseks sai Grigori Kromanovi ««Hukkunud Alpinisti» hotell» (1979) ning üheksandale kohale hääletati Arvo Iho ja Leida Laiuse  (1985).

TIPP 10 nimekirjale paneb väärika punkti Veiko Õunpuu 2009. aasta film «Püha Tõnu kiusamine».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles