Lang: ERM tuleb valmis ehitada Euroopa Liidu rahaga või ilma selleta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett. Foto: SCANPIX

Kultuuriminister Rein Langi sõnul tuleb Eesti Rahva Muuseum (ERM) valmis ehitada kas Euroopa Liidu raha eest või ilma selleta, kuna hoone ehitamist näeb ette 1996. aastal langetatud riigikogu otsus.

Eesti saatis oktoobris Euroopa Komisjonile uue taotluse ERMi hoone kaasrahastamiseks. Euroopa Komisjonilt peaks vastus tulema selle aasta jooksul. Eesti loodab saada Euroopa Liidult ERMile toetust 32 miljonit eurot.

«Praegu me ootame Euroopa Liidu lõplikku seisukohta, kas nad loevad ERMi turismiobjektiks. Euroopa Liit ei eralda raha rahvuskultuurile oluliste objektide jaoks, projekt peab olema seotud turismiga. Meremuuseumi projekt läks läbi ainult tänu sellele, et tal on väga tugev turismialane dimensioon. ERMi puhul on täpselt samamoodi, uuel taotlusel, mille me tegime, on väga tugev rõhuasetus turismile,» ütles Lang intervjuus BNSile.

Eesti senised arvutused pole eksperte veennud

Kultuuriminister tõdes, et Eesti seni esitatud arvutused ja argumendid ei ole Euroopa eksperte piisavalt veennud. Eesti lootis saada Euroopa Komisjonilt rahastamisotsuse juba tänavu jaanipäevaks, kuid komisjon jättis siis taotluse rahuldamata ja küsis lisaselgitusi.

«Nende arvates on ERMi puhul tegemist pigem sellise asjaga, mis on inglise keeles defineeritav terminiga «national heritage», aga selleks ei eraldata raha Euroopa Liidust. Mina arvan, et projekti see osa, mis räägib turismist, on üsna realistlik, sest me oleme teinud uuringu, kui palju inimesi läheks ERMi, kui see ükskord valmis saab ja see uuring ütleb, et see huvi on palju suurem, kui selles projektis kirjeldatud,» rääkis ta.

ERM avalikustas augustis uuringu, millest selgus, et 74 protsenti küsitletutest külastaks vähemalt kord aastas ERMi uut maja Raadil.

Langi sõnul tuleb ERMi turismialases edus veenda ka Euroopa Komisjoni eksperte ja kui Eesti seda ei suuda, tuleb tõdeda, et Euroopa Liidu raha Eesti Rahva Muuseumi ehitamiseks ei saa. «Analoogselt on ka näiteks vanglatega. Euroopa Liidust ei saa pennigi ühegi vangla ehitamiseks, on kokku lepitud, et see on siseriiklik küsimus,» märkis ta.

Tagasisidet seni pole

Seni ei ole Euroopa Liidust tulnud Eesti Rahva Muuseumi ehituse uue taotluse kohta mingit tagasisidet.

«Meie oma projekti esitasime ja nüüd on nende asi öelda, mis edasi saab. Euroopa Liidu rahade kasutamine on seotud ka eelarveperioodi lõpptähtajaga ning raha tuleb ära kasutada hiljemalt aasta pärast finantsperioodi lõppu ehk 2014. aasta lõpuks. Me ei saa lõpmatuseni oodata ja kui ERMi rahastamisotsus venib järgmisesse aastasse, siis me ei jõua seda ära kasutada,» tõdes Lang.

Tema sõnul tuleb ERM valmis ehitada nii või teisiti sõltumata Euroopa Komisjoni otsusest, kuna muuseumi ehitamine on otsustatud riigikogu seadusega.

Lang meenutas, et riigikogu on langetanud otsuse teatri- ja muusikaakadeemia, Kumu ja ERMi ehitamise kohta täpselt sellises järjekorras. Riigikogu võttise selle otsuse vasu juba 1996. aasta novembris. Kultuurkapitali seaduse järgi on 25 protsenti kapitali toetussummadest mõeldud riigikogu otsustatud kolme objekti ehituse rahastamiseks.

Euroopa rahata satub Kultuurkapital raskesse olukorda

«Kumu on valmis ja tänaseks makstud. Teatri- ja muusikaakadeemia on valdavas enamuses makstud, kuid objekt on pooleli, kuna kontserdisaali seal veel ei ole, nagu ette nähtud. Kui nüüd Euroopa raha ERMile ei tule, satub kultuurkapital raskesse olukorda, kuna siis tuleb rahastada nii teatri- ja muusikaakadeemia kontserdisaali kui ka Eesti Rahva Muuseumi ehitamist korraga. See tähendab, et raha maksmise periood on umbes kümme aastat, aga ehitus kestab 2-3 aastat,» nentis Lang.

Kultuuriminister tõdes, et kui EL rahastab 32 miljoni euro ulatuses ERMi ehitamist, siis võib kultuurkapital paralleelselt rahastada nii teatri- ja muusikaakadeemia kui ka Eesti Rahva Muuseumi Ehitust, kuna «kulka laekumised on ilusad».

«Aga kui Euroopa Liidu raha ei tule, siis mõlema asja paralleelselt ehitamine tähendaks tagasimaksete perioodi pikenemist. Küsimus on raha hinnas. Siis tuleb rahandusministeeriumiga maha istuda ja vaadata, mis see lõppastmes kõik kokku maksma läheb ja kust see raha osta, et oleks odavam,» ütles Lang.

Eesti Rahva Muuseum andis novembri keskel Riigi Kinnisvara ASile (RKAS) üle muuseumi uue hoone ehituse, ettevõte kuulutab ehitushanke eeldatavasti välja detsembri jooksul.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru ütles eelmisel nädalal BNSile, et ehituse hind jääb 51-52 miljoni euro vahele. Aru sõnul on räägitud ka maksumusest 87 miljonit eurot, kuid selles summas on sees käibemaks, hoone sisustamine ja muud tööd. Hoone täpne maksumus selgub ehitushanke käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles