Ministeerium: rokkmuusikat on toetatud palju

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suve suurim rockifestival Rabarock 2011 Järvakandis
Suve suurim rockifestival Rabarock 2011 Järvakandis Foto: Jelena Rudi

Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Eero Raun kinnitas, et rokkmuusikat on riigieelarvest ka enne tänavust Rabarocki toetatud.

Raun selgitas, et toetust võivad taotleda eraõiguslikud juriidilised isikud, samuti linna- ja vallaasutused, kelle põhikirjaliseks eesmärgiks on kontserdikorraldus või muusikakollektiivide tegevus. Kõigepealt hindab kultuuriministri nimetatud programmi komisjon esitatud taotlusi ning teeb seejärel kultuuriministrile projektide rahastamise ettepanekud.

Rokkmuusikat ja muud mitte-klassikalist muusikat on Rauna sõnul toetatud väga erinevatel aegadel mitmetest programmidest, seetõttu ei jõudnud ta kokku lüüa täpseid summasid.

«Paljud folk- ja rokkmuusikud on saanud toetust oma esinemisteks välismaal nii kultuuriministeeriumilt kui ka Eesti saatkondade kultuuriesindajatelt. Samuti on näiteks Tallinn Music Week saanud oma rahastusest kaugelt üle 50 protsendi avalikust sektorist - nii otse kultuuriministeeriumilt kui ka läbi kultuuripealinna toetuse,» loetles ta.

Raun kinnitas, et pole muusikaliike, mis toetust küsima tulla ei tohiks. «Küsima saavad tulla kõik. Programmide mängureeglites on aga selgelt kirjas, et eelis on professionaalsel helikunstil ning see kehtib ka rokkmuusika kohta,» lisas Raun.

Vastuseks küsimusele, mil määral on toetuste määramises subjektiivsust, ütles Raun, et komisjonidesse on kutsutud eksperdid, kes esindavad laial skaalal erinevaid organisatsioone ja žanre. «Ent kindlasti on igaühe arvamus neist paratamatult subjektiivne, mistõttu ei saa ka komisjoni koondarvamust nimetada sajaprotsendiliselt objektiivseks. Küll aga saame veendunult kinnitada, et komisjonide otsused on kindlasti laiapõhjalised ja reeglina konsensuslikud. Sama kehtib ka kultuurkapitali puhul,» sõnas Raun.

Kultuuriminister Laine Jänes eraldas tänavu aprillis Rabarocki festivali toetuseks 12 782 eurot. Praegune kultuuriminister Rein Lang toetas seda otsust, märkides BNSile antud intervjuus, et tema suur sümpaatia kuulub rockfestivalide korraldajatele, kes võtavad sellise suure asja tegemise ette. «Ja kui siia ei tooda mitte ainult laiatarbekaupa, vaid sügavat sisuga rockmuusikat, siis minu meelest väärib see toetamist,» ütles Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles