Andres Ehini matused toimuvad laupäeval

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Ehin tänavu novembris Minni Nurme ja Salme Ekbaumi luulepreemia kättesaamisel.
Andres Ehin tänavu novembris Minni Nurme ja Salme Ekbaumi luulepreemia kättesaamisel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud laupäeval lahkunud kirjanik Andres Ehiniga saab hüvasti jätta Tallinna Pärnamäe krematooriumi kabelis laupäeval kell 14.30.

Andres Ehin tuli kirjandusse eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel ning kirjutas end sellesse sügavalt sisse 1970ndail, kirjutab Eesti Kirjanike Liit oma hüvastijätus. Absurdses ajas mõjusid Ehini keeleuperpallidest ja mõttemängust tulvil tekstid ergastavalt ja inspireerivalt. Sama mõju on neil ka tänapäeval. Ehini kirjanduslik omailm on sedavõrd isikupärane, et raske on me kirjanduse ainsa elupõlise sürrealisti loominguga kedagi kõrvutada, Andres Ehin kuulus nende loojate hulka, kelle kohta võib kõhklusteta öelda «üks ja ainus».

Õppinud Tallinna 21. Keskkoolis, hiljem Tartu ülikoolis soome-ugri keeli, töötas ta 1960-70ndail ajakirjandusväljaannetes Küsimused ja Vastused, Sirp ja Vasar, Kultuur ja Elu (1990ndate alguses lühiajaliselt ka ajakirjas Mana), siis ENE peatoimetuses. Aastast 1972 oli Andres Ehin Eesti Kirjanike Liidu liige, alates 1974. aastast vabakutseline kirjanik, koos kõigi sellest tulenevate vabaduste ja probleemidega.

Avaldanud luuletusi küll juba alates 1960. aastast, ilmus tema debüütkogu «Hunditamm» kassetis alles aastal 1968, pärast seda on Ehin järjekindlalt avaldanud õhemaid ja toekamaid, kuid läbivalt suurepärasel tasemel luuleraamatuid, viimati valikkogu «Igavik vannitoas» (2010). Lisaks on talt ilmunud romaane, näidendeid, arvustusi, filmistsenaariume, esseid jm.

Andres Ehin oli üks kõige enam reisinud eesti luuletajaid, kes esindas ja tutvustas me kirjandust väsimatult ja laiahaardeliselt. Nii on ta loomingut rohkesti tõlgitud ning ta jättis oma jälje originaalse ja julge luuletõlkijana, paljude eri kultuuriruumide vahendajana. Ehini loomingut tunnustati kõigi olulisemate Eesti kirjandusauhindadega, suurimaks tunnustuseks võib aga pidada raugematut publikuhuvi tema loomingu vastu. Päris kindlasti oli Andres Ehin eesti kirjanduse üks mõjusamaid esinejaid. Tema viimane uute luuletuste kogu «Pilvest ja varesest» näeb ilmavalgust eeloleval kevadel.

Ehini elutöö ei ilmutanud hetkekski valmissaamise märke ning on määratud kestma autorist kauem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles