Uusi lasteraamatuid ilmub aina vähem

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apollo raamatupoes täna uusi raamatuid valinud viieaastase Eloise Viktoria Kleinotile (vasakul) meeldivad kõige enam Jänku-Jussi lood, tema seitsmeaastane õde Marie Elisabeth aga palus emal osta Harry Potteri raamatu.
Apollo raamatupoes täna uusi raamatuid valinud viieaastase Eloise Viktoria Kleinotile (vasakul) meeldivad kõige enam Jänku-Jussi lood, tema seitsmeaastane õde Marie Elisabeth aga palus emal osta Harry Potteri raamatu. Foto: Peeter Langovits

Lastekirjanduse keskuse andmetel on tänavu ilmunud märksa vähem uusi lasteraamatuid kui mullu. Ka kirjastused tunnistavad, et on lasteraamatute väljaandmist vähendanud ning kaaluvad iga uue raamatu ilmutamist väga hoolega.

«See on selline jah ja ei teema. Kui võtta (lasteraamatute – toim) üldarvu, siis see on vähenenud, samas tugevate nimedega autorite müük ei ole kahanenud,» sõnas Tänapäeva kirjastuse peatoimetaja Tauno Vahter. Eesti laste lemmikutena, keda ikka ja jälle hea meelega ostetakse, nimetas ta Kristiina Kassi, Piret Rauda ja Aino Pervikut.

Ta lisas, et turg on keerulisem uute autorite jaoks, keda ilmub senisest vähem. «Enamasti peaks lasteraamatus olema värviline pilt ja kuigi tiraažid on langenud, siis ega kunstnik selletõttu vähem raha ei taha. See tähendab, et raamat läheb kallimaks ja kirjastaja ei julge raamatut nii lihtsalt välja anda, kui autor pole tuntud,» selgitas Vahter.

Tänapäev on varasematel aastatel korraldanud lastekirjandusevõistlusi, mille võidutöödest on ka üksjagu ilmavalgust näinud, kuid nüüd on kirjastus lasteraamatute väljaandmisel hoo maha võtnud. «Ega me ei julge enam võtta sealt (võistluse – toim) käsikirja, tellida sinna juurde värvilisi pilte, teha piisavalt suurt tiraaži, et hind odavaks läheks, sest karta on, et neid ei osteta,» tunnistas Vahter.

Uusi raamatuid annab Tänapäev peatoimetaja sõnul vähem välja ka seetõttu, et muudeti lasteraamatute avaldamise poliitikat. «Vanasti tegime rohkem raamatuid, aga nende seas oli palju mustvalgete piltidega. Nüüd teeme vähem, aga värviliste illustratsioonidega,» sõnas Vahter.

Eesti lastekirjanduse keskuse konsultandi Ülle Väljataga sõnul tundub, et kirjandusliikide omavahelise proportsioonid ei ole sel aastal eelmisega võrreldes eriti muutunud. Kõiki lasteraamatuid ilmub näpuotsa võrra vähem.
 

Kui väikelastele uusi raamatuid veel välja antakse, siis kirjastuse Varrak peatoimetaja Krista Kaera sõnul ilmub juba pikemat aega vähe raamatuid kümneaastastele ja vanematele. «See on suures osas Eesti probleem, sest ingliskeelses maailmas valitseb tõeline lastekirjanduse buum,» tõdes Kaer. Selliseid raamatuid tõlkida aga on Kaera sõnul kallis lõbu, kuna tiraažid on väiksed ja neid ostetakse vähe ning seetõttu on need raamatud kallid.

«See on täiesti surnud ring,» nentis Varraku peatoimetaja. Kui teismelistele kirjutavad kooliprobleemidest ka eesti autorid, siis 10- kuni12-aastastele kohalikud kirjanikud Kaera sõnul kirjutama ei kipu. «Peaks olema olemas head eesti lastekirjandust, aga sellest ei piisa. Peab olema ka head tõlkelastekirjandust,» toonitas ta.

Kaera arvates oleks viimane aeg midagi ette võtta. «Kui lapsed ei õpi ja ei harju lugema, ei hakka lugemist armastama, siis pärast on väga raske neile selgeks teha, et võiks lugeda ka,» tõdes ta.

Kristiine keskuse Apollo raamatupoes koos kahe tütrega uusi raamatuid valinud Kristel Kleinoti sõnul ostetakse nende perre uusi lasteraamatuid kord kuus ning seda muret, et poest sobivat raamatut ei leia, tema kinnitusel pole. «Raamatuid, mida osta, jagub,» kinnitas ta. Ema sõnul saab ta aru, miks raamatute hind nii kõrge on, aga kui peres on mitu lugejat ja kõigil on erinev maitse, siis rohkem kui korra kuus uute raamatute ostmist lubada ei saa. «Kui raamatud maksaksid kuni 10 eurot, siis ostaks rohkem,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles