Raamatukogud peavad poole toetuse eest Eesti autorite teoseid ostma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu.
Raamatukogu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kultuuriministeerium eraldab 2012. aastal rahvaraamatukogudele ligi 1,6 miljonit eurot, sellest 800 000 eurot on mõeldud Eesti autorite auhinnatud teoste ja kultuuriajakirjanduse ostmiseks.

Senisest enam jõuab uuel aastal raamatukogudesse ka lastekirjandust. Uuendust on arutatud kirjanike, kirjastajate ja raamatukogutöötajatega, teatas ministeerium.

Kultuuriministeeriumi raamatukogundusnõuniku Meeli Veskuse sõnul on riigi ülesanne tagada, et kõigil inimestel oleks võimalik lugeda kultuuriajakirjandust ja Eesti kirjanduse paremikku. «Tänu sellele jõuavad Eesti autorite auhinnatud raamatud senisest enam raamatukogudesse. Tegemist on teostega, mille erinevad kirjandusasjatundjatest koosnevat žüriid valivad välja terve aasta jooksul ilmunud Eesti kirjanduse hulgast,» rõhutas Veskus.

Riigipoolse teavikute toetuse kasutamise 50 protsendi ulatuses määravad kindlaks kultuuriministeeriumi ja maakonnaraamatukogu vahel sõlmitavad lepingud.

Teavikute toetuse kasutamisel arvestatakse raamatukogude teeninduspiirkonna suurust, samuti sihtgruppe, näiteks kooliga ühes hoones asuv raamatukogu peaks auhinnatud raamatute hulgast soetama rohkem lasteraamatuid. Toetuse sihipärast kasutamist jälgib maakonnaraamatukogu.

Suuremad, st üle 500 elanikku teenindavad raamatukogud saavad riigi toetuse eest edaspidi soetada kõik SA Kultuurileht väljaanded, samuti Kultuurkapitali toel väljaantavad kultuuriajakirjad: Hea Laps, Tuna, Värske Rõhk, Tallinn, Võšgorod ning ajakiri Raamatukogu.

Raamatutest on võimalik selle toetuse eest soetada kõik Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali poolt auhinnatud teosed, riigi kultuuripreemia saanud raamatud, ühtlasi lasteraamatukonkursi Põlvepikuraamat laureaadid, Nukitsa auhinna laureaadid, Aasta Rosina ning Paabeli Torni auhinna saanud raamatud ning ka valikuliselt teiste auhindadega pärjatud teoseid.

Raamatukogu, mille teenindatavate arv on kuni 150 elanikku, saab poole riigitoetuse eest soetada vabal valikul vähemalt kolm kultuuriajakirjanduse nimetust ning valiku Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali poolt premeeritud teostest ja auhinnatud lastekirjandusest.

Valdavalt venekeelse lugejaskonnaga raamatukogud peaksid saama lisaks osta keeleõppeks vajalikke vestlussõnastikke ja sõnaraamatuid.

Kehtiva rahvaraamatukogu seaduse kohaselt saavad rahvaraamatukogud teavikute soetamiseks riigilt toetust kohaliku omavalitsuse volikogu poolt kehtestatud teeninduspiirkonna rahvastiku registrisse kantud elanike arvu järgi. 2012. aastal on riigipoolne teavikute toetussumma rahvaraamatukogudele 1,677 miljonit eurot.

Loetelu, milliseid raamatuid ja ajakirju peavad raamatukogud soetama:

1. Kultuuriajakirjad raamatukogudesse
SA Kultuurileht väljaanded: Akadeemia; Keel ja Kirjandus; Kunst.ee; Looming; Loomingu Raamatukogu – LR; Muusika; Õpetajate Leht; Sirp; Täheke; Teater.Muusika.Kino.; Vikerkaar

2. Hinnatud raamatud raamatukogudesse
Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastapreemiad ja nominendid (nominente igas kategoorias 5-6).

Kategooriad:
Ilukirjanduslik proosa
Luule
Laste- ja noorsookirjandus
Esseistika
Ilukirjanduslik tõlge võõrkeelest eesti keelde
Vabaauhind

Riigi kultuuriaastapreemia saanud raamatud

3. Auhinnatud raamatutest valida järgmiste auhindade laureaadid:
Balti Assamblee kirjandusauhind
Euroopa Kirjandusauhind (kas Eesti autor või tõlked)
Põlvepikuraamatu laureaadid
Paabeli Torni auhind
Aasta Rosin
Nukitsa auhind
Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev lastekirjanduse ja noorsooromaanivõistluse auhinnatud tööd.
Konkursi «25 kaunimat raamatut + 5 kaunimat lasteraamatut» auhinnatud tööd

4. Kultuurkapitali toetatavad kultuuriajakirjad: (näiteks)
Hea Laps
Tallinn
Võšgorod
Tuna
Värske Rõhk
Tegelikkuse KesKus
Ajakiri Raamatukogu

5. Valik kultuuriministeeriumi programmidest (sh kultuuriruumid) toetust saanud trükiseid

6. Valik Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali soovitusi
Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapital soovitab juba raamatut toetades osta need ka rahvaraamatukogudesse. Nii saavad kirjastused planeerida tiraaže, hind tuleb odavam ja raamat ei saa otsa, enne kui raamatukogud need avastavad.

7. Valik teoseid sarjast «Eesti Mõttelugu»

8. Valik teoseid sarjast «Avatud Eesti Raamat»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles