Tiina Lokk: eesti filmides pole enam sõnumit

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi korraldaja Tiina Lokk.
PÖFFi korraldaja Tiina Lokk. Foto: Priit Simson

PÖFFi korraldaja Tiina Lokk suhtub eesti filmi hetkeseisu pessimistlikult ja leiab, et lisaks rahapuudusele on suureks probleemiks ka sõnumi kadumine filmidest.

ETV saates «Vabariigi kodanikud» nõukogude ajal tehtud filmide heast tasemest rääkides tõdes Lokk, et nende edu saladuseks oli sõnumi edastamise olulisus tegijate jaoks.

«Tol ajal oli hästi oluline see, et filmitegemise lõpus oli olemas ka mingi sõnum, taheti ka midagi öelda – ridade vahelt, ridade pealt. Võib-olla see ideoloogiline press oli kasuks – pidid rohkem mõtlema, mida ja kuidas sa väljendad, pluss professionaalsuse nõue nende asjade juures oli ikka väga kõrge, tase oli hoopis teine,» meenutas Lokk.

«Meie filmide professionaalne tase tegelikult vaikselt kerib kogu aeg allapoole, allapoole, allapoole,» ütles ta.

«(Nõukogude ajal – toim.) mõeldi seda, et kas must aru saadakse, see sõnumi moment oli jube oluline, aga mulle tundub, et enam see ei ole nii väga oluline. Üks on protsess ja teine on see, mille nimel sa seda protsessi kerid kokkuvõttes,» rääkis Lokk, kelle arvates on just see asjaolu ka eesti filmide ebaedu põhjuseks festivalidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles