ERR.ee: Eesti filmipärand talletatakse veebikeskkonda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Koppel näitab filmimuuseumis talletatavaid filmiplakateid..
Annika Koppel näitab filmimuuseumis talletatavaid filmiplakateid.. Foto: Peeter Langovits.

Täna pärastlõunal pandi alus Eesti rahvusfilmograafia elektroonilise andmebaasi loomisele.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonesse kogunenud kümne osapoole esindajad kirjutasid alla leppele, mille eesmärgiks on koguda ja talletada Eesti filmipärand käepärasesse veebikeskkonda, teatasid ERR Uudised.

«Kui me aastal 2005 hakkasime «Eesti Film 100» üritustega tegelema, siis otsustasime kõigepealt, missuguseid tegevussuundi peaks «Eesti Film 100» arendama ja üks nendest on rahvusfilmograafia, mida Eestis seniajani ei ole ja mille järgi on tegelikult nii filmi alal kui üldse kogu kultuuripildis siiski väga suur vajadus,» selgitas projektijuht Annika Koppel

Loodav andmebaas tuleb ühtne kõigile - filmiarhiivile, rahvusbibliograafiale, tavakodanikule. Balti filmi- ja meediakooli õppedirektor Hagi Šein eeldab, et andmebaasi põhjal sünnib atraktiivne ja mitmekesine, rahvusvahelistele nõuetele vastav filmiveebimaailm, mis rahuldab nõudlikku professionaali, pakkudes samas palju ka lihtsale huvilisele.

«Ta saab ligipääsu umbes seitsmeteistkümnele tuhandele Eestis toodetud filmi nimetusele, ta võib õppida, ta võib surfata, ta võib mõtteid vahetada filmide sisu üle, ta võib arvustada just linastunud filme, ta saab filmiuudiseid, ta saab kätte näitlejate bibliograafiad, filmograafiad, lavastajate kohta informatsiooni, näeb isegi filmiproove ja treilereid,» kirjeldas Hagi Šein.

Andmebaasi esimene osa ja veebiväljund peaksid valmima Eesti filmi sajanda aastapäeva tähistamise ajaks 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles