Tagurpidi elav Ben ja miljonimäng on Oscari-soosikud

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mees, kes sünnib 80-aastase imikuna ja elab ülejäänud elu tagurpidi – järjest noorenedes. Puruvaene India agulipoiss, kes võidab telemängus «Kes tahab saada miljonäriks» miljardi.


Esimene avalik USA homo­poliitik Harvey Milk, kes maksis oma tegevuse eest 1978. aastal eluga. President Nixon ja Watergate’i skandaal. Saksa nooruk, kes armub sõja järel endisesse koonduslaagri vangivalvurisse.



Just sellised intrigeerivad tegelaskujud ja teemad, seinast seina, kergitab esile tänavune parima filmi Oscari konkurents – eile avalikustatud nominentideks David Fincheri «Benjamin Buttoni uskumatu elu», Danny Boyle’i «Rentslimiljonär», Gus Van Santi «Milk», Ron Howardi «Frost/Nixon» ja Stephen Daldry «Ettelugeja».



Suhteliselt haruldane Oscarite ajaloos on see, et ka parima režii kuldmehike läheb jagamisele samade autorite vahel.



Nii nagu viimaste Oscarite puhul juba tavaks, on peaaegu kõik viis filmi pigem väikese eelarve ja suhteliselt tagasihoidliku piletimüügituluga teosed, mis on suunatud nõudlikule vaatajale, kui suurejoonelised blockbuster’id.



Tõeliselt suure, 150 miljoni dollarini küündiva eelarve võib välja käia üksnes «Benjamin Buttoni uskumatu elu» – ka on see ainsana kogunud ookeani taga rohkem kui sada miljonit dollarit kassatulu.



See muinasjutuline film, mille tegevus kulgeb koos tagurpidi elava Benjaminiga peaaegu läbi terve sajandi, juhib ka nominatsioonide – 13 – arvult. Kümnega järgneb sellele «Rentslimiljonär» (eestikeelse tõlke tööpealkiri), Mumbais vändatud hindi näitlejatega ja ositi hindikeelne film, mis põhineb Vikas Swarupi populaarsel, ka eesti keeles ilmunud romaanil «Miljardimäng».



Just neis kahes näevad eksperdid parima filmi Oscari peamisi soosikuid, sealjuures võitis just «Rentslimiljonär» tänavu ka parima draama ja lavastaja Kuldgloobuse.



Tegemist on väikese fenomeniga – 14 miljoni eest tehtud inglise teos on kogunud Põhja-Ameerikas juba 44 miljonit dollarit kassatulu, seda vaatamata vähesele levile.



Viiest parima filmi Oscari nominendist pole Eesti kinolevisse jõudnud veel ükski. Esimesena tuleb veebruari alguses «Benjamin Buttoni uskumatu elu», järgneb «Frost/Nixon» ja loodetavasti ka «Rentslimiljonär». «Milki» ja «Ettelugejat» tasub viimastel andmetel oodata pigem DVD-levisse.



Ameerika filmiakadeemia auhindade laureaadid kokku 24. kategoorias selguvad tänavu 22. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles