Lotte jälle Berlinalel

, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna algab 62. Berlinale, filmiaasta esimene suurem avalöök. Meile teeb seekordse filmipeo eriliseks rõõmustav teadmine, et Janno Põldma ja Heiki Ernitsa «Lotte ja kuukivi saladus» kuulub festivali laste- ja noorsoofilmide programmi.


Kokku linastub tänavuse festivali programmides 395 filmi. See on kümne võrra enam kui mullu. Kusjuures valikusõel on tegelikult olnud tihedam. Nimelt esitati tänavusele festivalile 6712 filmi.

Tegelikult lisandub veel 750 Berlinalega samal ajal toimuva Euroopa filmituru filmi. Kuigi osa turufilmidest on üksiti festivali kavas, on ometi järgneva kümmekonna festivalipäeva jooksul võimalus valida umbkaudu tuhande filmi vahel!

Põhitähelepanu koondub ennekõike siiski konkursifilmidele. Kuldkarule kandideerib 18 filmi. Kes neist seekord Berliinist karunahaga lahkub, selgub järgmisel laupäeval, kui Mike Leigh’ juhitav žürii teeb teatavaks oma otsuse.

Võistluskava sisse juhatav, Chantal Thomase romaanile tuginev «Hüvasti, mu kuninganna» on ajaloofilm, mis toob meieni Prantsuse revolutsiooni esimesed päevad 1789. Režissöör Benoït Jacquot’ kohta olgu öeldud, et lavastajakarjääri alustas ta Marguerite Duras’ assistendina.

Kuninganna Marie Antoinette’i kehastab ekraanil Diane Kruger. Louis XVI osas astub üles aga Xavier Beauvois, keda teame kui tunamullu Cannes’is auhinnatud filmi «Inimestest ja jumalatest» autorit.

Traditsiooniliselt on Berliinis esindatud hiina film. Wang Quan’an on vana Berlinalel osaleja. Tema «Tuya abielu» pälvis siin 2006 Kuldkaru, 2010. aasta Berlinalelt on sümpaatsena meelde jäänud «Eraldi koos». Nüüd linastub Wang Quan’ani film «Valge hirve tasandik».

Hispaania lavastaja Antonio Chavarríase «Kurbuse piim» võitis Kuldkaru 2009. aastal, tema uue töö «Laste mängud» puhul lubatakse vaatajaile pakkuda eht-hitchcockilikku psühhothriller’it. Kreeklase Spiros Stathoulopoulose «Meteora» on lugu kloostriüksindusse tõmbunud kreeka mungast ja vene õigeusu nunnast.

Billy Bob Thorntoni «Jayne Mansfieldi auto» on tähelepanuväärne selle poolest, et selle USA filmi produtsent on hoopiski Venemaalt – Aleksandr Rodnjanski, kelle eelnevatest töödest tuleks nimetada Andrei Zvjagintsevi «Jelenat» ja Berlinalel linastunud Aleksandr Mindadze «Laupäeval», aga ta on olnud tegev ka mullust Veneziat avanud Viktor Kossakovski dokumentaali «Elagu antipoodid» juures.

Muide, suurepärane dokumentalist Kossakovski osaleb Berlinale raames Talent Campusel. Seekordse elutöö Kuldkaru pälvib Meryl Streep, keda sel puhul näeme Phyllida Lloydi «Raudse leedi» nimiosas.

Lõpetuseks meist endist. Kokku peaks meid siin olema umbes 40 filmieestlast. Traditsiooniliselt oleme esindatud filmiturul, kus linastub näiteks Rainer Sarneti «Idioot». Ja vaata et samuti traditsiooniliseltki (sic!) on Berliini jõudnud meie uusim Lotte-film.

Lotte ei seikle ju Berlinalel üldsegi mitte esimest korda, seda Eesti Joonisfilmi tegelast võiksime nimetada koguni staažikaks tegijaks: «Leiutajateküla Lotte» osales 2007. aasta Berlinalel.

Lotte püüab Kristallkaru

•    «Generation Kplus», kus 13. veebruaril «Lotte ja kuukivi saladus» linastub, on üks kahest Berliini festivali laste- ja noortefilmidele pühendatud võistlusprogrammist – teine on «Generation 14plus».

•    Kummagi võistluse peaauhind kannab nime Kristallkaru ja selle üle otsustavad žüriid, mis koosnevad lastest ja noortest endist. Lisaks annab professionaalne žürii välja Deutsches Kinderhilfswerki nimelist grand prix’d, millega kaasneb ka 7500 euro suurune rahaline preemia.

allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles