Age Oks sai karjääri lõpu eel nimeka preemia

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Strictly Gershwin»: üks Age Oksa ja Toomas Eduri mullustest õnnestumistest.
«Strictly Gershwin»: üks Age Oksa ja Toomas Eduri mullustest õnnestumistest. Foto: Arena/PAL

Hooaja lõpus karjäärile joone alla tõmbav baleriin Age Oks sai esmaspäeval Londonis suure tunnustuse osaliseks – Briti rahvuslike tantsuauhindade (National Dance Awards) tseremoonial pärjati ta parima naistantsija tiitliga.




Preemiaid annab välja kohalik kriitikute ühing Critics’ Circle, kuhu kuulub ligemale 50 tantsust kirjutajat, ja sellega väärtustatakse aasta jooksul enim silma paistnud tantsijaid, koreograafe või truppe, arvesse lähevad ka välisesinejad, kes on selle aja sees Suurbritannia pinnal üles astunud.



Ehkki ühing ei täpsusta, mille eest ta üht või teist laureaati esile tõstab, pole Oksa puhul kaugeltki tegu nn elutööauhinnaga – mullusest on tal ette näidata mitu õnnestumist, suurimana nimiroll Kenneth MacMillani balletis «Manon», mida tantsija ise on nimetanud üheks oma karjääri unistuseks ja mis teenis briti lehtedes ära ka kriitikute üksmeelse tunnustuse. «See on tema elu etteaste,» väitis näiteks ajaleht The Financial Times.



«Ma olen šokis. Ma ei ole harjunud võitma individuaalseid auhindu. Eriti liigutav on tunnustus sellepärast, et see hooaeg jääb minu viimaseks,» ütles Oks ise Sadler’s Wellsi teatris aset leidnud tseremoonial. Samas teatris toimub sel reedel ka Oksa ja Eduri ühise lavakarjääri 20. sünnipäeva märkiv galaetendus.



Parima naistantsija tiitli pärast konkureeris Oks kuningliku balleti esitantsija Sarah Lambi ja New Yorgi linnaballeti esitantsija Wendy Whelaniga. Aasta väljapaistvaima kollektiivi preemiaga pärjati ka Oksa kodutrupp Inglise Rahvuslik Ballett.



Eestlastest on varem Critics’ Circle’i parima meestantsija auhinna pälvinud Toomas Edur, koos Age Oksaga said nad 2002. aastal ka parima paari eripreemia. Eraldi arvestuses on Oks varem piirdunud nominatsiooniga nagu ka teine eesti tantsija, Šoti balleti solist Eve Mutso.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles