Sulanduv ulmearhitektuur

, Euroopa arhitektuuripreemia ekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona Sant Antoni linnaosa raamatukogu, vanurite keskus ja linnaruumi lahendus. Arhitektid Rafael Aranda, Carme Pigem ja Ramon Vilalta, arhitektuuribüroo RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.
Barcelona Sant Antoni linnaosa raamatukogu, vanurite keskus ja linnaruumi lahendus. Arhitektid Rafael Aranda, Carme Pigem ja Ramon Vilalta, arhitektuuribüroo RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Foto: www.miesarch.com

340 kandidaadi seast on selgunud ühe prestiižikama rahvusvahelise ehituskunsti autasu, Euroopa Liidu Mies van der Rohe nime kandva kaasaegse arhitektuuri preemia viis finalisti. Võitja, kes saab 60 000 euro ehk ligi miljoni krooni võrra rikkamaks, kuulutatakse välja mai lõpus. Euroopa Komisjoni ja Mies van der Rohe Fondi Barcelonas välja antava priisi eesmärk on rõhutada arhitektuuri loovuse ja innovatiivsuse arendamise võimalusi ning juhtida tähelepanu Euroopa arhitektide tähtsusele uute ideede ja tehnoloogiate kasutuselevõtul.


Kõige enam rõõmustan, et üks minu kindel favoriit, Oslo ooperi- ja balletiteater on finalistide seas. See on suure mõjuväljaga ümbrust kujundav ehitis (ümbrust õieti alles rajatakse), mis on mähitud Itaalia marmorist kaldväljakutesse.


Need pole üldse põhjamaised, vaid säravad päikeses, nii et silmadel valus, tõmmates magnetina inimesi teatri ümber kokku. Euroopa Liidu rangetele piirangutele ooperiteater kõiges ei vasta ja see võib preemia määramisel ehk saatuslikukski saada.

Üllatus polnud Milano Luigi Bocconi ülikooli hoone sattumine finalistide hulka – see Dublini naisarhitektide Grafton Architects projekteeritud hoone tunnistati möödunud aastal sealsamas Barcelonas toimunud maailma arhitektuuri foorumil 2008. aasta maailma parimaks ehitiseks. Euroopa preemia määrajad ehk ei taha kord juba kõrgelt premeeritut dubleerida, aga mine tea.

Veidi üllatas Nice’i trammipargi nii kõrgele tõusmine. Tegemist on infrastruktuuri rajatisega, väidetavalt 2008. aasta suurima ja kalleima selletaolise projektiga Euroopas.

Juhtusin seda nägema sel nädalal, kui tühjad trammid nagu mingid kummitused päevad läbi omi uusi radu sisse sõitsid, et inimesed nendega harjuksid. Sümpaatne võte on trammiteede peitmine muru sisse ning kesklinna täiesti uus mustriliste platsidega avaliku ruumi kujundus. 

Tugev peapreemia kandidaat on ka Massimiliano ja Dorena Fuksase Zenith Music Hall Strasbourgis. Roomas sündinud, aga leedu päritolu Fuksas on tippnimi ning varem või hiljem selle preemia pälvib, nagu ka hispaanlased Rafael Aranda, Carme Pigem ja Ramon Vilalta, kes on juba mitmeid kordi  Mies van der Rohe preemia finalistid olnud.

Võitja selgub mais. Eesti arhitektuurimuuseumil on plaanis preemiakandidaatide näitus ka Tallinna tuua, kui see karmistunud majandustingimustes vähegi võimalikuks osutub.

Eesti kandideeris auhinnale seitsme objektiga


•    Lotte lasteaed. Arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil, arhitektuuribüroobüroo Kavakava OÜ.


•    Pansionaat Pärnus. Arhitekt Kalle Vellevoog, arhitektuuribüroo JVR.


•    Rotermanni kvartali neli äri- ja kortermaja. Arhitektid Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür, arhitektuuribüroo OÜ AB Kosmos.


•    Rotermanni laudsepa töökoda. Arhitektid Andrus Kõresaar, Raivo Kotov, arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid.


•    Rotermanni jahulao büroohoone. Arhitektid Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Yoko Azukawa, arhitektuuribüroo HG Arhitektuur OÜ.


•    Tallinna sünagoog. Arhitektid Lembit-Kaur Stöör, Tõnis Kimmel, Andrus Kõresaar, sisearhitektid Raili Paling, Liis Lindvere, arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid.


•    Korvamäe suveköök. Arhitektid Peeter Pere, Urmas Muru, arhitektuuribüroo Arhitektid Muru ja Pere OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles