Näitleja: hüvitist tuleb maksta ka vabalevi korral

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Raudsepp NO teatri etenduses «Ühtse Eesti suurkogu».
Gert Raudsepp NO teatri etenduses «Ühtse Eesti suurkogu». Foto: Liis Treimann/Postimees

Näitlejate Liidu juhi Gert Raudsepa sõnul on mõte Eesti filmid intsernetis kõigile vabalt kättesaadavaks teha tore mõte, kuid autorid ja esitajad peaksid saama mingit tasu või kompensatsiooni teoste kultuuripärandilise vabalevi eest.

«Iseenesest tore mõte (Eesti filmide vabalevi intsernetis– toim.) , aga nagu Margus Allikmaa juba kommenteeris, on küsimus õigustes ning kuidas see reguleeritakse. Intellektuaalne omand on omand, olenemata sellest, kuidas sellele kavatsetakse läheneda,» kinnitas Eesti Näitlejate Liidu juht Gert Raudsepp.

Ta lisas, et kui riik võtab vastu otsuse, et teatud audiovisuaalsed teosed ei ole enam intellektuaalne omand autoriõiguse ja sellega kaasnevate õiguste subjektina selle kasutamise eest tasu saada, vaid kultuuripärand vabaks kasutamiseks, siis nii on. Kuid mingi kindel regulatsioon, näiteks teose puutumatus, keeld sellega kaubalisi tehinguid teha, peaks sel juhul tekitatama.

«Tihti viidatakse sellistel puhkudel teoste valmimisele «maksumaksja rahaga» (antud juhul N.Liidu rahadega valmimisele), kuid unustatakse autorite ja esitajate töö ja panus, mis võimaldasid sellel teosel üldse «maksumaksja rahaga» valmida,» sõnas Raudsepp. Ta lisas, et see nö maksumaksja rahaga lehvitamine on Eestis saavutanud imeliku loosungilikkuse. «Teatud huvigrupid lobistavad arvamusavaldustena ja kommentaariumides, et maksumaksja rahaga valminud intellektuaalne omand olgu kõigi, mitte õiguste omajate omand. Samas, maksumaksja rahast toetust saanud põllumajanduse ja eraettevõtluse puhul ei julge sellist ettepanekut küll keegi teha,» tõdes näitleja.


Näitlejate esindaja sõnul saavutas rahvusvaheline autoriõiguste organisatsioon WIPO eelmisel aastal põhimõttelise kokkuleppe, et intellektuaalse omandi internetis kasutamise eest peaksid autorid ja esitajad saama kas õiglast tasu või kompensatsiooni. «Ka mina olen isiklikult seda meelt, et autorid ja esitajad peaksid saama mingit tasu/kompensatsiooni teoste kultuuripärandilise vabalevi eest.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles