Uus teater alustab ürgselt

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld
Jan Uuspõld Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Hinnatud komöödianäitleja Jan Uuspõld rajas Tallinna uue komöödiateatri nimega Monoteater, mis esimese lavastusena toob märtsikuu algul lavalaudadele Rob Beckeri menuki «Ürgmees», kus peaosas astubki üles Uuspõld ise. Tegelikult on tegu ülessoojendatud lavastusega – «Ürgmees» Mati Undi lavastuses esietendus 2005. aastal Tartus Püssirohu keldris Komöödiateatri egiidi all ning kogus toona üllatavalt palju populaarsust.


«Olen siin-seal, ka tänaval kuulnud, et paljudel inimestel on «Ürgmees» nägemata jäänud. Nüüd on võimalus see ära näha,» rääkis Uuspõld. Monoteatris lavastab tükki Andrus Vaarik. Uuspõllu sõnul on nad Vaarikuga teksti uuesti läbi vaadanud ning sealt uusi nüansse leidnud, kuigi midagi põhimõttelist pole muudetud.

Hääd melelahutust on vaja


Monoteatri loomise mõte on Uuspõllul juba ammu peas tiksunud, kuid nüüd avanes selleks sobiv hetk, sest Karl Kermes, kes hakkab vastutama teatri administratiivse poole eest, sai Tartus just käima lükatud Rehepapi restorani ja tal tekkis tegemistes vaba auk.

Kõikjalt sisse tungiv majandussurutis Uuspõllu sõnul nalja tegemist takistada ei tohiks.
«Hää meelelahutuse järele on alati vajadus ja raskel ajal võib-olla isegi rohkem,» kõneles Uuspõld.

Samas rõhutab teatri asutaja, et kindlasti ei keskenduta ainult komöödiale – eesmärk on esitada inimesele nihkega arusaamu ja sõnavõtte ühiskonnast ning elust. Nali on Uuspõllu sõnul sealjuures vaid lisaväärtus: «Kui mina midagi räägin, on see ju niikuinii naljakas. Keegi mind ju tõsiselt ei võta.»

Oma truppi Monoteatril ilmselt olema ei saa, praeguse seisuga on tegu üldse vist kõige väiksema teatriga Eestis, koosnedes kahest inimesest. Pigem hakatakse tegutsema projektipõhiselt. Uuspõld kinnitab, et ka tema jääb draamateatri palgale edasi, Monoteater saab olema tore kõrvaltöö.

Esimese päris uue omalavastusega plaanitakse välja tulla sügisel. Mis tekst see olema saab, seda veel täpselt ei tea, kuid igal juhul mängivad seal Uuspõld ja Peeter Oja.
Uuspõllul on veel mõtteid, kes näitlejatest võiksid hästi monotükke teha, kuid nimesid ta veel avaldada ei soovi. Kaugem eesmärk on otsida ka uusi noori mononäitlejaid, et nad siis välja õpetada ja nii uut Eesti monoartistide põlvkonda kasvatada.

Vaja on tugevat näitlejat

Vana Baskini Teatri juht Eino Baskin, kel praegu endal proovisaalis samuti käsil monotükk Lembit Ulfsakiga, ütles eile, et tervitab väga uue komöödiateatri sündi. Monožanri hindas ta aga väga raskeks, mis nõuab tugevat näitlejat.

«Monotüki edu oleneb puhtalt sellest, kes seda teeb. Teksti peale ei tule keegi,» rääkis Baskin. «Väga tugev mononäitleja on näiteks Aarne Üksküla, kellega tegime Vanalinnastuudios lavastust «Kontrabass» 50 korda, mis on monotüki kohta väga kõva tulemus.» Näitlejatest, kes võiks monotükiga hästi hakkama saada, nimetas ta veel Tõnu Karku, Ita Everit, Mait Malmsteni, Evelin Pange ja Priit Võigemasti.

Natuke kahtlust tekitas vanas teatrimehes aga Monoteatri vähemalt algseks mängupaigaks valitud Vene kultuurikeskus oma 834-kohalise saaliga.

«Nii suur saal on monotüki jaoks muidugi raske. Soovitaksin algul alustada intiimsemas kohas ja siis, kui tükk juba sisse mängitud, minna suurematesse saalidesse,» kõneles Baskin.

Ega teater kavatsegi Vene kultuurikeskusse igaveseks jääda. Uuspõllu sõnul on plaanis ikka oma maja muretsemine – üht-teist on Tallinna kesklinnas praegu juba silmapiiril.

UUS TEATER

Monoteater
•    keskendub stand-up comedy’le
•    Loominguline juht: Jan Uuspõld
•    Teatrijuht: Karl Kermes
•    Etendusi antakse Tallinnas Vene kultuurikeskuses ja Vene teatris ning Tartus Vanemuise väikeses majas
•    Esimene lavastus «Ürgmees» esietendub 3. märtsil
•    Kõik Tallinnas toimuvad «Ürgmehe» etendused tõlgitakse ka vene keelde
•    Sügisest teeb teatris kaasa ka multitalent Peeter Oja

Kommentaar

Karl Kermes
teatrijuht

Arvan, et praegu teatrit teha on täitsa mõistlik mõte, sest kuigi meie majandus tõmbab ennast kokkupoole, on teatrite saalid jätkuvalt täis ja pole põhjust hirmu tunda. Ja isegi kui saalid ei peaks täis tulema, on meie teatri eelis võimalus olla hindades paindlik. Eks me märtsis vaatame, kui palju inimesi «Ürgmeest» vaatama tuleb ja siis otsustame edasi. Meie peamine eesmärk on ikka teha uus erateater. Meie töö üks vilju võiks olla, et kui Eestis räägitakse stand-up comedy’st, nimetatakse just Monoteatri nime.



Karl Kermes  on õppinud mõned aastad lavakunstikoolis, olnud Club Tallinna tegevjuht, mänginud filmis «Sügisball», olnud modelliks Peeter Lauritsa projektis «Mullatoidurestoran», praegu on Tartus Tasku vabaajakeskuses asuva Rehepapi restorani tegevjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles