Jazzkaar 20: oleme elus!

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavusel Jazzkaarel saab näha ka armastatud soulidiivat Angie Stone’i.
Tänavusel Jazzkaarel saab näha ka armastatud soulidiivat Angie Stone’i. Foto: Top Photo / SCANPIX

Alati õitsev Anne Erm rõõmustas eilsel Jazzkaare pressikonverentsil Viru hotellis, et festival on majanduslanguse tingimustes ellu jäänud. Ainult paar toetajat olevat «meie hulgast lahkunud».


«Selle aasta Jazzkaarel kontsertide arv väga vähenenud ei ole, ainult paar artisti ütlesime viimasel hetkel ära, kuna osutusid liiga kalliks,» rääkis Erm talle omase siirusega. Üks neist on Stefano Bollani Itaaliast.

Jazzkaar 2009 peaesinejad on USA tromboonivirtuoos Ray Anderson, kes esines ka esimesel Jazzkaarel aastal 1990, üheksa Grammyt saanud Kuuba saksofonist Paquito D’Rivera ja Brasiilia džässiliku bossanova eredamaid tähti Joao Bosco.

Juubeli puhul esineb Jazzkaare suurkontserdil linnahallis ameerika soulidiiva Angie Stone (loe lähemalt 3. veebruari Postimehest).

Põhistaarid

Tänavu loodetakse taastada festivali keskus oma meeleolu ja atmosfääriga, mis varem valitses kadunud Sakala keskuses. Rohkelt kontserte toimub vastremonditud Vene kultuurikeskuses, kus kasutatakse vaheldumisi suurt ja väikest saali ning kus käib ka klubiline tegevus: kohvikud, näitused, seltsielu, plaadimüük. Veel hõlmab Jazzkaar sellised kontserdipaigad: Kumu, NO99, Rock Café, Kaarli kirik jm.

Sel aastal on Jazzkaar Tallinnas esindatud 32 kontserdiga, pisut vähenenud on muu Eesti osa. Piletihinnad on keskmiselt pigem langenud kui tõusnud.

Trombonist, džässikriitikute aastaküsitlustes pidevalt tromboonimeheks number üks nimetatav Ray Anderson esineb seekordsel festivalil koos trummar Will Calhouniga (Living Colour, Jungle Funk) ning Jazz­kaar Dream Bandiga. Kõigi muude tegemiste kõrval on 56-aastane Anderson juhatanud viimased kuus aastat New Yorgi Ülikooli džässiosakonda.

Joao Bosco on tänapäeva bossa juhtfiguure. Laulev kitarrist ja helilooja segab džässi versiooni bossanovat, poppi, afrot, fusion’i, funk'i ja isegi araabia mõjusid. Ehkki Bosco kannatas Brasiilia sõjaväelise diktatuuri aastail (1964–1985) tsensuuri all, oli ta kodumaal peaaegu sama popp kui Antonio Carlos Jobim. Üleilmne tuntus tuli aastal 1988, mil Lee Ritenour kutsus Bosco kaasa tegema plaadile «Festival».

Paquito D’Riverat nimetatakse Kuuba džässi suursaadikuks maailmas. Ta on legendaar­se ansambli Irakere asutajaliige ning võrdselt tasemel nii latiinos, džässis kui klassikas. Tema Jazzkaare kava on latiinohõngulise džässi vaimus.

Portugali fado-lauljatari Ana Moura fännide hulka kuulub Rolling Stones, kelle laividel Ana on ka esinenud.

Gruuvivat ja moodsat soul­džässi esitab Tok Tok Tok Saksamaalt koos oma Nigeeria päritolu lauljanna Tokunbo Akinroga.

Andy Emler Megaoctet on prantsuse uue džässi tippgrupp, mis võitis mullu kaks oma maa võimsaimat džässiauhinda. Emler on tohutu Frank Zappa austaja.

Norralanna Solveig Slettahjell on plaadifirma ACT tuntumaid tähti, kaarel esitab ta end klaveril saates ballaade.

Eesti dzääz


Briti bänd Us3 on üks nu-jazz’i teerajajaid, kellelt siiani teatakse esimesena 17 aasta tagust pala «Cantaloupe» (1992). Džäss kohtus moodsa tantsumuusikaga, jõudis noorteni ja edetabelitesse. Viimastel aastatel pannakse rõhku lavaesinemistele.

Jaapani happelise kõlaga jazz-funk-rühm Cro Magnon on briti produtsendi ja DJ Gilles Petersoni lemmik – paljude jaoks ütleb see kõik.

Barokkstaar Andres Mustonen astub lavale koos džässmuusikutega ning mängitakse Bachi. Mustonen: «Bach on suurim džässhelilooja, kes on sündinud galaktikasse! Tema muusikas on nõtkus, sving, vabadus ja fantaasia! Kogu see püha oreool, mis tema ümber on, tuleb vabastada! Meie tahame oma kvartetiga tõsta kuulaja pilve äärele.» Mustoneni lühike hoogne kõne oli päeva nael, selles pole kahtlust.

Viljandi Kultuuriakadeemia bändi Paabel saundis kohtuvad džäss, pärimusmuusika ja rokilik energia. Rütmiallikal on Tanel Rubeni uus ansambel, mis liidab rahvamuusika, džässi ja elektroonika. Üsna Vaikne Duo koosneb kanneldaja Tuule Kannist ja kitarrist Jaak Sooäärest. Villu Veski esineb koos soome trompetistaari Jukka Eskolaga (tuntud gruppidest NuSpirit Helsinki ja Five Corners Quintet ning mänginud Jimi Tenori bändis). Siim Aimla 4tet tegutseb saksofonide ja flöötidega.

On palju muudki, aprill on ju džässikuugi.

Jazzkaar 20

18.–26. aprillini
Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Kuressaares jm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles