Tallinn Treff: kolmkümmend etendust päevas

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljubljana Nukuteatri lavastus «Armunukud» on Treff festivali kunstilise juhi Vahur Kelleri kinnitusel nii dekoratsioonide kui ka osalejate arvu poolest tõeline suurlavastus.
Ljubljana Nukuteatri lavastus «Armunukud» on Treff festivali kunstilise juhi Vahur Kelleri kinnitusel nii dekoratsioonide kui ka osalejate arvu poolest tõeline suurlavastus. Foto: Tallinn Treff Festival

Neljapäevast pühapäevani näeb Laial tänaval visuaal- ja nukuteatri tippe.
 



Juba kuuendat korda toimuva Treff festivali avab ülehomme uhke rongkäik ja sellele järgnev «Suur kuklitants», milles kõik soovijad saavad Laia ja Nunne tänava ristmikul kaasa lüüa. Osalemiseks tuleb kaasa võtta vaid kaks kuklit ja kaks kahvlit. Lisaks on soovitav tutvuda ka YouTube’ist väikese õpetusvideoga.

«Viimasel ajal on saanud popiks nn flash mob’id – spontaansed tänavatantsuüritused, kus netivõrgustike kaudu levitatakse sõna, inimesi tuleb massiliselt kokku, ja järsku hakkavad nad kõigi möödujate suureks imestuseks tantsu vihtuma.

Meie teeme põhimõtteliselt sama, ainult nukuteatrile sobivalt ei tantsita mitte oma jalgadel, vaid kahvlite ja kuklitega,» selgitab festivali ja Eesti Nuku- ja Noorsooteatri kunstiline juht Vahur Keller, lisades, et «Suureks kuklitantsuks» on inspiratsiooni ammutatud Charlie Chaplini filmist «Kullapalavik». «Ma arvan, et see saab olema lõbus ja pealegi toitev – pärast saab kuklid ju nahka pista.»

Rahvusvahelisel etenduskunstide festivalil, mis hõlmab nukukunsti, sõnateatrit, tantsu, tänavateatrit, performance-kunsti, animatsiooni ja muusikat, osaleb tänavu rohkem kui 1000 esinejat. Tallinna vanalinna tänavatel ja teatrisaalides näeb neljal päeval, kusjuures iga päev saab valida kolme­kümne etenduse seast, lavastusi Prantsusmaalt, Venemaalt, Belgiast, Soomest, Suurbritanniast, Sloveeniast ja Eestist.

Põhjakonn ja Metsatöll

«Ülitugevaid lavastusi on muidugi mitu,» peab Keller tunnistama. Et kirevas programmis orienteeruda, soovitab Keller vaadata infot teatri kodukalt, kus lavastuste juures on ka põhjalikud tutvustused.

«Õnnelik olen aga tõesti, et meile õnnestus tuua Ljubljana Nukuteatri lavastus «Armunukud». See on nii dekoratsioonide kui ka osalejate arvu poolest tõeline suurlavastus. Kui esimest korda selle Eestisse toomise eelarvet nägime, olime üsna kindlad, et see käib meile üle jõu. Tänu erinevatele toetustele ja heale koostööle sealse teatriga on see nüüd ikkagi tõeks saamas ja mul on selle üle tõeliselt hea meel.»

Kindlasti soovitab Keller pilku peal hoida ka noorel imelisel kunstnikul Polina Borissoval, kelle lavastus «Mine» pakkus talle endale eelmisel aastal ühe tugevama teatrielamuse. «Kahekümnendates noor naine näitab lavalt üliveenvalt ja südamlikult vananemist, võtab elu kokku nii lihtsalt ja nii puudutavalt, et klomp tõuseb kurku.»

Kirev tänavaprogramm on olnud Treffi lahutamatuks osaks juba viimasel neljal aastal ja see on jällegi üks asi, mida Eestis tavaliselt tihti ei näe. «Mida sa ikka seal tänaval trallitad, kui kunagi ei tea, mida kohe pähe sadama hakkab. Samas pakub tänavakultuur hoopis teistsugust atmosfääri publikule ja oma avatuses väljakutseid ka esinejatele.

Treff on sättinud ennast ka just parasjagu ajale, kui meil algab lühike soe ja päikeseline periood ning inimeste hing lausa kisub umbsetest ruumidest välja. Niisiis oleks ju patt sel ajal festivali publikut ainult teatrisaalides hoida,» põhjendab Keller, miks suur osa festivalist on tänaval, kusjuures tänavateater on publikule tasuta.

Kui rääkida tänavaprogrammist ja «oma silmaga ära nägemisest», ei tohiks Kelleri arvates kindlasti maha magada Treffi suurlavastust ja vanalinnapäevade avalavastust «Balthasar ja Põhjakonn» sel laupäeval kell 13.00 Raekoja platsil.

Lavastaja Saša Pepeljajev toob seal platsile poole raekoja kõrguse põhjala draakoni, mis hakkab linnarahvast õgima ja meie kroonik Balthasar Russow asub talle kirjasõnaga vastu. «Veel üks enneolematu asi, mida selles lavastuses näha saab, on köielkõndijad, kes lähevad Pühavaimu kiriku tornist raekoja torni ja kõike seda saadab muusikaliselt Metsatöll,» lubab Keller.

Samuti tasub juba neljapäeval minna Laia tänava algusesse, kus Kitselaval mängitakse Rootsi ja Eesti koostööna sündinud lavastust «Tants linnamüüril» – see on lugu tänastest noortest, nende elust ja maailmanägemisest. «Mastaapne lavastus läbi hip-hop tantsu ja videokunsti,» nii võtab lavastuse kokku festivali kunstiline juht.

Ka kõige pisematele

«Ma ütleksin, et Eestis on üsna intelligentne ja kogenud teatripublik, kes on harjunud palju teatrit vaatama ja seetõttu on lavalt näidatava suhtes latt küllaltki kõrgel,» vastab Keller küsimusele, milline nukuteater täiskasvanud Eesti publikule meeldib. Sest Treff festival pole kohe kindlasti ainult lastele.

Treffi eesmärk on Kelleri sõnul alati olnud erinevate kunstiliikide sulatamine. Sest see annab võimaluse eri valdkondade tegijatel kohtuda ja uusi ideid genereerida, teisest küljest annab see ka publikule täiesti ootamatuid vaatenurki, kui saab intensiivselt kõrvutada elamusi muusikast, tantsust, animatsioonist, teatrist jne.

Seetõttu pakub Treff lisaks teatrikunstile publikule ka Poola tugevat animatsiooniprogrammi ning Šoti animatsioonitudengite põnevate diplomitööde animaprogrammi. «Et neid elamusi veelgi vürtsitada, saab neid vaadata igal festivali keskööl Laboratooriumi tänava keskaegsetes tornides,» räägib Keller.

Kuid ega selle kireva ja mitmekesise programmi juures pole nuku- ja noorsooteater ära unustanud ka kõige pisemaid vaatajaid. «Need kõik on last väärtustavad ja ülima vastutustunde ning pühendumusega laps-publikusse suhtuvad lavastused, mida kindlasti kõigile eesti lastele soovitan,» räägib Keller lasteprogrammist, kinnitades, et kõik lavastused on valitud suure hoolega.

Pühapäevani kestva festivali hüüdlause on «Palju kultuure, üks keel». «See keel on kunstide keel, mis on mõistetav üldinimlikult,» täpsustab Keller. 

Tallinn Treff Festival
•    24. maist 27. maini.
•    Lisaks teatrile ja muusikale selle kõige meeletumais vormides, saab iga päev kella 12st Tallinnas Laial ja Nunne tänaval uudistada Treffi turul pakutavat kaupa, ise meisterdades kätt proovida või imetleda Penosil Art tänavaskulptuure. Kella 16ni kestab tänavaprogramm, sh etendused on tasuta.
•    Õhtuti mängivad nuku- ja noorsooteatri teatrisaalides maailma parimad etenduskunstnikud ja festivali passi ostnutele jätkub head muusikat ja seltskonda veel ka hilisõhtuks festivali klubisse. Sel aastal ei katke Treffi melu ka südaööl, sest kõigil unetutel on võimalik vaadata keskaegsetes tornides ka kesköökino, kus koostöös festivaliga Animated Dreams linastuvad Poola ja Šoti põnevad animaprogrammid.
•    Täpsem kava www.nuku.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles