Teadlane leidis keelemees Saareste arhiivist sadu uurimata murdekaarte

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uppsala ülikooli õppejõud Raimo Raag.
Uppsala ülikooli õppejõud Raimo Raag. Foto: Sille Annuk

Eesti esimese ja siiani kõige põhjalikuma Eesti murdesõnade atlase autor, keelemees Andrus Saareste oli arvatust veelgi põhjalikum, selgub Uppsala ülikooli professori Raimo Raagi värskest avastusest.

Ühe varjatud varanduse otsa komistas konverentsil «Varjatud varandused» tänast ettekannet ette valmistades Rootsis Uppsala ülikoolis professoriametit pidav Raimo Raag, vahendas ERR Uudised ERRi raadiouudiseid.

Kuigi Raag teadis, et tema kunagine eelkäija selles ametis oli keelemees Andrus Saareste, ning Saareste andis oma olulisemad materjalid Uppsala soome-ugri keelte õppetooli arhiivi, otsustas ta ettekande jaoks neid dokumente veidi uurida. Selgus, et seni avaldatud 149 Saareste murdekaardi asemel ootas professorit ees koguni 2555 murdekaarti.

«Ma teadsin, et need olid seal, olen nendega varem tuttav, aga kui istusin maha ja hakkasin üle lugema, kui palju neid on, ja neid lähemalt silmitsema, siis müts maha selle mehe ees,» rääkis Raag ning lisas, et kaardid on eri nähtuste - häälikuliste, morfoloogiliste ja sõnavaraliste nähtuste levikukaardid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles