Põltsamaal ilmus kordustrükk esimesest eestikeelsest ajakirjast

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese eestikeelse ajakirjandusväljaande kaanepilt.
Esimese eestikeelse ajakirjandusväljaande kaanepilt. Foto: MTÜ AUKK

Põltsamaal tegutsev MTÜ AUKK (Ajakirjanduse Uurimis- ja Koolituskeskus) andis välja kordustrüki esimese eestikeelse ajakirjandusväljaande Lühhike Öppetus avanumbrist.


1766. aasta novembris Põltsamaa külje all Kuningamäel ilmumist alustanud väljaannet andis välja 18. sajandi keskel Põltsamaale asunud arst Peter Ernst Wilde. Eesti keelde pani ajakirjalaadse trükise Põltsamaa pastor August Wilhelm Hupel, teatas MTÜ AUKK.

Lühhike Öppetus jagas peamiselt arstlikke nõuandeid. Samuti sisaldas see üleskutseid liigjoomise, ebausu ja rumaluse vastu. Ajakirjalaadse väljaande näol oli tegemist rahvavalgustusliku ettevõtmisega, mis asus kõrgemal tollele ajastule iseloomulikust pärisorjade ja mõisnike eristumissuhtest.

Lühhike Öppetus ilmus neljaleheküljelise nädalalehena aastatel 1766-1767.

Ajakirja kordustrükiga püüab MTÜ AUKK teadvustada Põltsamaa ajaloolist tähendust Eesti ajakirjandusloos. Tegemist on meenega, mida jagatakse ühingu üritustel. Kordustrüki andis välja Põltsamaal tegutsev trükikoda Vali Press.

Esimese ajakirjandusväljaande kordustrüki võivad huvilised soetada ka Põltsamaa muuseumist. Samas on müügil Lühhikese Öppetuse teemaline postkaart. Meenete müügist laekuv tulu läheb Põltsamaale rajatava Pressimuuseumi toetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles