Viimasedki riigiteatrid muutuvad sihtasutusteks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteater
Nukuteater Foto: Toomas Huik / Postimees

Kultuuriministeerium valmistas ette määrused Nukuteatri, Vanemuise ja NO99 muutmiseks riigietendusasutustest sihtasutustest.

Määruste järgi lõpetatakse riigietendusasutuste Teater Vanemuine, Teater Vanalinnastuudio ja Eesti Riiklik Nukuteater tegevus selle aasta lõpus ning nende baasil luuakse sihtasutused Teater Vanemuine, Teater NO99 ning NUKU.

Teatrite kasutuses olevad varad antakse üle sihtasutustele ning samuti jätkavad kõik töötajad.

Ministeerium on riigiasutustena tegutsevate etendusasutuste muutmist sihtasutuseks juba pikalt ette valmistanud. Pärnu Endla muutus sihtasutuseks tänavu aasta algul, eelnevatel aastatel on sihtasutuse vormi pandud Eesti Draamateater, Vene teater, Rakvere teater ja Ugala. Seletuskirja järgi on teatrite puhul sihtasutuse vorm end kaheksa aasta kestel piisavalt õigustanud.

Ministeerium leiab, et sihtasutusena saab asutust efektiivsemalt juhtida ning pakkuda professionaalsetele teatritegijatele paremaid loome- ning vaatajatele nauditavamaid külastustingimusi.

Seletuskirjas märgitakse, et riigiasutusena tegutsevate etendusasutuste juhtimispraktika ja vastutus on praegu väga segane. Kui töölepingu alusel töötav teatrijuht allub otse ministrile, siis igapäevategevust ületavates küsimustes koordineerib asutuse tööd ministeeriumi kantsler, eelarveküsimusi lahendab ministeeriumi finants- ja varahaldusosakond, sisutegevusi koordineerib aga hoopiski ministeeriumi teatrinõunik.

«Sellelaadses hajutatud vastutuse olukorras kannatab tegelikkuses nii tervikkontroll kui ka ministeeriumi operatiivne ning toimiv side asutuse igapäevategevusega,» seisab seletuskirjas.

NO99, Vanemuine ja Nukuteater olid viimased riigiasutusena töötavad etendusasutused, ülejäänud on kas sihtasutused, munitsipaal- või eraomandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles