Milliseid eesti filme on oodata sügistalvel kinodesse?

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eelolev sügis ja talv puistab kinolevisse eesti filme nagu varrukast. Oodatavatest filmidest tegi tutvustava valiku Postimehe toimetaja Tiit Tuumalu.
 

Hooaja nael!
«Lisa Limone ja Maroc Orange’i tormakas armulugu 3D»
Täispikk kogu pere 3D-nukumuusikal, milles aafriklasest apelsinipoiss Maroc põgeneb tõotatud maale Euroopasse, kus aga loodetud vabaduse asemel sunnitakse teda tomateid korjama. Õnneks tuleb tema ellu sidrunitüdruk Lisa.
Režissöör Mait Laas.
Väljatuleku aeg: talv

«Puhastus»
Sofi Oksaneni menuromaani sünge ekraniseering. Meil alla 14, Soomes alla 16 keelatud! Soome režissöör ja näitlejad, eestlastest on suurim roll Kristjan Sarvel, kes mängib kaabakat. Soomes koguni 103 ekraanil korraga. Meist soosivam on ka sealne kriitika.
Väljatuleku aeg: 7. september

«Seenelkäik»
Rahvasaadik Aadu Kägu läheb koos abikaasa Viiviga seenele, aga eksib ära ja satub supi sisse. Mängivad Raivo. E Tamm, Elina Reinold ja Juhan Ulfsak. Multitalent Toomas Hussari satiiriline mängufilm esilinastus Karlovy Vary festivalil, ees ootab veel mainekam Toronto festival.    
Väljatuleku aeg: 21. september

«Eestlanna Pariisis»
Eesti väikelinnas elav Anne sõidab tööle Pariisi, et hoolitseda väliseesti vanaproua Frida eest. Draama üksildase suurilmadaami ja provintsinaise suhtest. Mängivad Laine Mägi ja filmikunsti elav legend Jeanne Moreau. Režissöör Ilmar Raag. Võitis Locarno festivalil oikumeenilise žürii tunnustuse.
Väljatuleku aeg: 12. oktoober

«Vaeste kirjanike maja»
«Valli baar», «Emumäe Eedi ja Lobi küla Kristjan» ja «Baskin» kõik korraga. Manfred Vainokivi dokumentaalfilm vaeste kirjanike majast. Põlised maailmaparandajad parandavad maailma.
Väljatuleku aeg: 19. oktoober

«Deemonid»
Tragikoomiline draama valedest ja hingelisest põrgust, kuhu kolm hasartmängusõltlasest tegelast iseennast ja oma lähedased mõistavad. Režissöör Ain Mäeots tõukub isiklikust kogemusest. Peaosades Tambet Tuisk, Ene Järvis ja Ain Lutsepp. Esilinastus Montreali festivalil.
Väljatuleku aeg: 9. november

«Kõik muusikud on kaabakad»
Impressionistlik noore põlvkonna unistustest jutustav draama, mis lisaks mõrule armastusloole väljendab protesti nii ühiskonnas kui kangelastes endis valitseva segaduse vastu. Heleri Saariku pika filmi debüüt, mis on valitud Aasia suurima, Busani festivali kõrvalvõistlusprogrammi «Flash Forward».
Väljatuleku aeg: talv

«Elavad pildid»
Draama, mis võtab huvitava vaatenurga – ühe korteri ja selle elanike – kaudu kokku kogu 20. sajandi Eesti ajaloo traagika. Režissöör Hardi Volmer.
Väljatuleku aeg: talv

«Projekt PMR»
Meelis Muhu ja Kristina Norman heidavad pilgu vastuolulise Transnistria argipäeva
Väljatuleku aeg: talv

«Vastupanu laulud»
Ameeriklaste, «Laulva revolutsiooni» autorite dokumentaalfilm vaimustub meie laulupeost.
Väljatuleku aeg: talv

«Kohtumõistja»
Sotsiaalne darvinism. Puhastus. Mõrvad. Euroopa psühho silmis on kõik lubatud. Kadri Kõusaare ingliskeelne draama.
Väljatuleku aeg: talv

«Ema Ksenja»
Jeruusalemma külje all, keset araablaste kvartalit asuvas õigeusu kloostris elav 82-aastane eestlasest nunn võtab ette teekonna Eestisse. Heilika Pikkovi pikk dokumentaalfilm.  
Väljatuleku aeg: talv

«Tolm ja raha»
Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi dokumentaalfilm uurib lavastuse «Ühtne Eesti suurkogu» mõju ühiskonnale.
Väljatuleku aeg: talv

«Oratoorium Viru hotellile»
Margit Kilumetsa ja Taru Mäkelä dokumentaalfilm portreteerib Eesti ja Soome kultuurisilda.
Väljatuleku aeg: talv



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles